PSRM

25 iunie 2021

Bogdan Țîrdea: Cum Maia Sandu și partenerii ei au încercat să fure spitale de la oameni

Deputatul PSRM, candidat la funcția de deputat din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Bogdan Țîrdea a continuat, în cadrul briefingului de astăzi, subiectul ”raționalizării” sau lichidării spitalelor.

Bogdan Țîrdea a amintit despre faptul că în timpul crizei pandemiei COVID-19 în Moldova, Maia Sandu și partidul ei au acuzat cel mai mult pe socialiști de faptul că ”se descurcă prost, că avem spitale proaste, echipamente vechi, că nu sunt suficiente paturi, medicamente, condițiile din spitale sunt extrem de proaste”.

În realitate însă situația dramatică în sistemul medical s-a creat ca urmare a guvernării de 10 ani a alianțelor de eurointegrare și a Partidului Democrat, a subliniat deputatul. În tot acest timp, oligarhii au făcut atacuri constante asupra sistemului de ocrotire a sănătății.

”Prima lovitură a fost făcută la 22 decembrie 2012, când ministrul sănătății, exponent al PLDM și colegul Maiei Sandu, Andrei Usatîi, a semnat Ordinul nr. 1317 privind fuziunea a 17 spitale din capitală.

Schema era următoarea. Andrei Usatîi a propus comasarea a câte 3-4 spitale sub un ”management general”. Drept urmare, din cele 17 ar fi rămas doar  5-6 spitale, iar celelalte ar fi fost de fapt lichidate!

Comasarea urma să se facă în felul următor:

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Toma Ciorbă” – cu Centrul Republican HIV/SIDA și Dispensarul Republican Dermatovenerologic.

Spitalul Clinic Republican – cu Institutul Cardiologic și Institutul de Neurologie și Neurochirurgie.

Institutul sănătății mamei și copilului – cu Spitalul Republican pentru Copii ”Emilian Coțaga”.

Spitalul Municipal pentru Copii ”Valentin Ignatenco” – cu Spitalul Clinic Municipal de Copii N1 și Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii.

Centrul Național Științifico-Practic pentru Medicină de Urgență – cu Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie și Departamentul de Traumatologie al SCR.

Institutul de Ftiziopulmonologie ”Chiril Draganiuc” – cu Spitalul municipal de tuberculoză și cu Spitalul de tuberculoză din Vorniceni.

Însă, după o serie de scandaluri și proteste din partea lucrătorilor instituțiilor și partidelor, ordinul a fost anulat.

Cea de-a doua lovitură a fost dată pe 11 septembrie 2013,  când guvernul Leancă / Sandu a aprobat Hotărârea nr. 764.

Potrivit documentului, în lista obiectivelor pasibile privatizării au fost incluse obiective strategice ale sistemului medical moldovenesc, culturii și științei, inclusiv: Tipografia Academiei de Științe, cantina și baza de odihnă  a Academiei de Științe a Moldovei.

De asemenea, a fost inclus Spitalul ”Toma Ciorbă” – cu un teren adiacent de peste 2,8 ha și Spitalul de Traumatologie și Ortopedie – cu un teren de mai mult de 2 ha.

Maia Sandu a participat la acea ședință, dar nu a spus niciun cuvânt.

Deputatul a reamintit că aceste două spitale sunt monumente istorice. Spitalul de Boli Infecțioase ”Toma Ciorbă” a fost construit în 1896, iar Spitalul de traumatologie – în anul 1832.

”Aceste spitale se află sub protecția statului – conform legii, astfel de obiective istorice nu pot fi privatizate. Dar Leancă, Sandu și alți membri ai cabinetului au mers pe calea ”bespredelului”, a subliniat Bogdan Țîrdea.

El a atras atenția asupra faptului că aceste două terenuri sunt situate în centrul capitalei, mafia construcțiilor le urmărește de mult timp. Astăzi, aceste două terenuri ar costa aproximativ 48 de milioane de euro. În același timp, doar în spitalul ”Toma Ciorbă” erau angajați 360 de medici.

Mai mult, și clădirea administrativă a Institutului de Microbiologie și Virusologie cu terenul adiacent a fost scoasă la vânzare.

Doar protestele PCRM și PSRM au salvat atunci aceste instituții medicale, pe 7 noiembrie aceste două spitale fiind excluse din lista obiectivelor pasibile privatizării de către guvernul Leancă.

A treia lovitură. În octombrie 2013, șeful Direcției sănătate a primăriei Chișinău Mihai Moldovan (PL) a propus o nouă strategie de dezvoltare a sănătății în Chișinău. Strategia prevedea închiderea a 4 spitale cu vânzarea ulterioară a  complexelor imobiliare ale acestora.

Este vorba despre spitalul clinic orășenesc nr. 4 de pe strada Columna (întemeiat până în anul 1812, fiind monument arhitectural de importanță națională), și despre maternitatea numărul 2, situată pe bulevardul Grigore Vieru. Acestea urmau să fie comasate cu spitalul ”Sf. Arhanghel Mihail”.

Maternitatea numărul 1 pe viaduct și Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii de pe strada Lomonosov urmau să fie comasate cu Spitalul ”Valentin Ignatenco”.

”Amintesc că în preajma maternității nr. 1 de pe viaduct (aproximativ 3 hectare de teren) liberalul Dîrda ”pur întâmplător”, bineînțeles, își construia complexele imobiliare! Este o mină de aur! Liberalii și verzii au vrut să obțină de la stat 10 hectare de teren în valoare de 100 de milioane de euro!

”PSRM a oprit aceste tentative. Am protestat în fața direcției administrației publice a capitalei. Spitalul nr. 4 nu a fost închis. Le-a fost frică să închidă maternitatea numărul 2, pe fondul protestelor ”, a subliniat Bogdan Țîrdea.

Deputatul a menționat că aceiași funcționari au semnat un acord cu Banca Mondială în 2014 privind implementarea proiectului ”Modernizarea sectorului sănătății în Republica Moldova”. Aceasta a fost a patra lovitură asupra sistemului medical din țară. Proiectul a fost susținut de Iurie Leancă, Andrei Usatîi, Maia Sandu.

(Bogdan Țîrdea a vorbit în detaliu despre acest proiect în cadrul unui briefing de presă anterior).

Deputatul a reamintit, de asemenea, că în 2020-2021, din cauza COVID-19 au decedat 6.173 de cetățeni ai țării, dintre care 134 erau lucrători medicali. Multe vieți ar fi putut fi salvate, dar din cauza ”reformelor” anterioare și atacurilor asupra domeniului sănătății, nu au existat suficiente paturi de spital, medicamente, echipamente și laboratoare.

El a mai menționat că de îndată ce Maia Sandu a devenit președinte, ea a dat o nouă lovitură asupra medicilor – a ”înghețat” proiectul PSRM de creștere a salariilor lucrătorilor medicali cu 40%.

”De fapt, medicii ar trebui să cunoască: spitalele pot fi închise oricând, iar medicii înșiși vor fi mereu amenințați de riscul să-și piardă locul de muncă!

Anturajul lui Sandu se află sub presiunea mafiei construcțiilor, care vrea să ia aceste bucăți de pământ! Și Sandu însăși se află sub presiunea Băncii Mondiale, care este convinsă că avem prea multe școli și spitale.

De aceea, trageți propriile concluzii. Și țineți minte: Țara nu se vinde!” – a subliniat Bogdan Țîrdea.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă