PSRM

22 iunie 2021

Bogdan Țîrdea: Cum Guvernele Leancă-Gaburici cu participarea Maiei Sandu distrugeau sistemul de sănătate. Este un act de trădare națională!

Deputatul PSRM, candidat la funcția de deputat din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Bogdan Țîrdea, a prezentat astăzi date îngrozitoare despre modul în care, pe banii împrumutați de la donatorii occidentali, a fost realizată așa-numita ”raționalizare” a spitalelor în Republica Moldova. Reducerea paturilor la spitale a condus la scăderea numărului de medici, creșterea morbidității populației, creșterea bruscă a prețurilor medicamentelor și la acea situație critică în care s-a pomenit sistemul medical în contextul pandemiei.

Bogdan Țîrdea i-a felicitat pe lucrătorii medicali cu ocazia recentei sărbători profesionale. Deputatul a spus că ei sunt eroi adevărați, deoarece  au făcut față pandemiei și au salvat zeci de mii de vieți. Deputatul a mai menționat că medicii ar fi putut salva și mai multe vieți ale pacienților, dacă nu ar fi avut loc actul trădării intereselor naționale din partea unor politicieni.

Deputatul a reamintit că la 11 iulie 2014, Republica Moldova și Banca Mondială au semnat un acord privind finanțarea proiectului ”Modernizarea sectorului sănătății în Republica Moldova”. Acordul a fost semnat de membrii partidului Maiei Sandu – Andrei Usatîi și Iurie Leancă.

Proiectul de lege privind ratificarea acordului a fost aprobat de guvernele Iurie Leancă și Chiril Gaburici, din componența cărora făcea parte și Maia Sandu. Apropo, ea a participat la ambele ședințe ale Cabinetului de Miniștri și a votat pentru acest proiect. (Hotărârile nr. 707 din 28 august 2014 și nr. 62 din 6 martie 2015).

Care este esența proiectului Băncii Mondiale de modernizare a sistemului de sănătate? Țării noastre i-au fost acordate 30,8 milioane de dolari sub forma unui credit pentru reforma medicinii, pe o perioadă de 26 de ani, adică până în 2040. Rata dobânzii din 2014 până în 2019 este de 2,5%. Din 2019 până în 2029 – 2,9%, iar în 2029-2039 – 4,6%.

Bogdan Țîrdea a dat citire obiectivului proiectului, postat pe site-ul Cancelariei de Stat: ”Îmbunătățirea eficienței spitalelor, în special în Chișinău, unde există un surplus de spitale, va permite ca mai multe resurse să fie realocate la niveluri mai mici de îngrijire și în zonele rurale…”

”Adică, potrivit celor de la Banca Mondială, a existat un surplus de spitale în Chișinău!” – a subliniat Bogdan Țîrdea.

Politicianul a atras atenția asupra faptului că, în cadrul ”reformei”, au fost introduse tot felul de indicatori ai eficienței spitalelor.

”Iată unul din acei indicatori – ”adoptarea Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Sistemului de Sănătate, inclusiv măsuri de raționalizare a spitalelor”. Înțelegi care este sensul? Școlile noastre au fost ”optimizate”, iar spitalele ”raționalizate!” Sunt iraționale, lipsite de logică”, a spus deputatul.

Un alt indicator de bază este numărul de paturi.

„Banca Mondială ne-a oferit frumos 1.200 de drepturi de tragere (DST), ceea ce înseamnă aproximativ 1.715 USD pentru fiecare pat de spital lichidat!

După cum putem vedea din Acord, a existat chiar o anumită ”foaie de parcurs” pentru închiderea paturilor: în primul an erau 17 mii, în al doilea – urmau să fie 16,5 mii, în al treilea – 16 mii. În final, 2,5 mii de paturi urmau să fie lichidate în cadrul acestei ”reforme”.

Adică ni se propune să lichidăm paturile la spitale pentru bani împrumutați, pe care apoi tot noi va trebui să îi returnăm cu un procent imens!”, – a spus Bogdan Țîrdea.

El a menționat că reducerea paturilor înseamnă reducerea personalului medical și a medicilor, apoi – și a spitalelor.

”Domnilor! Este un Bananastan! Republica Moldova a luat un credit de 40 de milioane pentru închiderea școlilor, altul – de 30 de milioane – pentru distrugerea propriilor spitale!”.

Deputatul a informat că în continuare ni se oferă încă un ”indicator” și ”foaie de parcurs”: transferul spitalelor capitalei sub conducerea generală. Cu ce se va termina în cele din urmă – vom afla.

La ce au dus aceste reforme ale Băncii Mondiale? Datele sunt postate pe portalul Cancelariei de Stat la rubrica ”Rezultate”:

Numărul externărilor anuale din spitalele de urgență a fost redus; a fost micșorat numărul de paturi în spitalele de urgență; a fost modificată strategia pentru dezvoltarea sistemului de sănătate, care include măsuri de raționalizare a spitalelor.

Iar statisticile confirmă acest lucru.

Numărul paturilor la spitale a scăzut de la 20.131 de paturi de spital în 2014 la 18.042 în 2019. Adică minus 2089 paturi. Ceea ce ar însemna 10-12 spitale.

Bogdan Țîrdea a oferit date despre spitalele raionale ale țării: la Rezina – 150 de paturi, la Călărași – 170 de paturi, la Cahul – 311 paturi.

El a menționat, de asemenea, că secțiile de neurologie, chirurgie, pediatrie și fiziopneumologie au suferit cel mai mult. ”Atunci, când a venit COVID-ul, am regretat foarte mult acest fapt!” – a subliniat deputatul.

El a mai arătat în cifre că lichidarea paturilor a dus la o reducere de 328 de medici. În 2014, erau 12.880 de medici, iar în 2019 au rămas doar 12.552 de specialiști.

Bogdan Țîrdea a reamintit, de asemenea, problema cu care s-au confruntat locuitorii țării atunci când a fost necesar să facă teste pentru COVID-19, iar laboratoarele private aplicau niște prețuri uriașe la acest serviciu. Motivul este că pe 25 martie 2016 a fost emis un ordin de lichidare a 16 din cele 26 de laboratoare de stat! Probabil, tot în cadrul noii strategii.

”Imediat după lansarea proiectului, în 2016 s-a înregistrat un număr record de decese prin oncologie – 6226, din cauza diabetului zaharat – 410. În 2017, Moldova a avut cea mai scăzută natalitate din întreaga istorie a țării – 34 060. În același an, prețurile la medicamente au crescut cu 200 – 300%.

În 2020-2021, din cauza COVID-19 au decedat 6.173 de persoane, dintre care 134 erau lucrători din domeniul sănătății.

”Într-un moment, eram pe primul loc în Europa în ceea ce privește răspândirea infecției! Și asta pentru că nu erau suficiente paturi, medicamente, echipamente! Voi așa vedeți ”modernizarea” sistemului de sănătate?!”, se întreabă retoric  Bogdan Țîrdea.

El a reamintit că Maia Sandu și partidul ei l-au acuzat mai ales pe Igor Dodon și pe socialiști că ”nu fac față, că cea mai săracă țară din Europa nu dă suficienți bani medicilor și antreprenorilor!” Totuși, imediat ce Sandu a devenit președinte, ea a ”înghețat” proiectul PSRM de creștere a salariilor medicilor cu 40%.

”Cine închide o școală, deschide o închisoare, cine închide un spital, deschide un cimitir!” – a subliniat Bogdan Țîrdea.

El a mai menționat că în Evul Mediu în Moldova și în întreaga Europă, în mănăstiri, oamenii se învățau și se vindecau. Pentru că mănăstirea, școala și spitalul erau considerate instituții sacre.

”Și noi suntem convinși că așa trebuie să fie. Și fracțiunea noastră va face tot posibilul pentru ca proiectul nostru de creștere a salariilor pentru medici să fie implementat, astfel încât spitalele și școlile să nu fie ”optimizate” sau ”raționalizate”, ci deschise și dezvoltate”, a rezumat Bogdan Țîrdea.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă