PSRM

06 martie 2023

La Chișinău a avut loc un miting în apărarea Constituției Republicii Moldova

La Chișinău, în fața Curții Constituționale, a avut loc un miting în apărarea Constituției Republicii Moldova, împotriva uzurpării puterii în stat și a încălcării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. La miting au participat deputați din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, activiști și susținători ai PSRM și PCRM, cetățeni de rând ai țării noastre.

Participanții la eveniment s-au arătat indignați de încercarea majorității parlamentare de a modifica Constituția Republicii Moldova. Ei au subliniat că sunt moldoveni, trăiesc în propria lor țară – Republica Moldova și vorbesc propria lor limbă – moldovenească.

Participanții la miting au scandat: „Respectați Constituția!”, „Moldova, Moldoveni, Moldovenesc!”, „Trăiască Moldova și limba moldovenească!”.

Vicepreședintele Parlamentului, secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, a subliniat că nimeni nu poate fi mai presus decât Constituția: decizia privind denumirea limbii este luată de popor, este voința suverană a poporului și niciun deputat, nicio instituție de drept nu poate fi mai presus de Constituție.

„Astăzi am ieșit să apărăm Constituția Republicii Moldova, care stă la baza Statului Moldovenesc. Regimul vrea să schimbe Constituția fără a organiza un referendum, printr-o lege ordinară. Este o infracțiune penală. Astăzi facem apel la toate instituțiile de drept – această fărădelege trebuie oprită, or, mâine vor încălca neutralitatea, vor spune că Constituția Republicii Moldova este depășită și trebuie revizuită”, a spus Vlad Batrîncea.

Vicepreședintele Parlamentului a menționat că Blocul Comuniștilor și Socialiștilor nu va permite destabilizarea societății și va face tot ce este necesar pentru ca Constituția Republicii Moldova să fie lege pentru toată lumea.

Deputatul BCS, fostul președinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a menționat că, în condițiile unei crize socio-economice profunde, autoritățile, care au promis cetățenilor „vremuri bune”, nu au găsit nimic mai bun decât să se ocupe de denumirea limbii.

Fostul președinte a amintit că în toți anii în care a fost la putere, având o majoritate parlamentară de 71 de deputați, comuniștii nu au schimbat o virgulă în Constituție.

El a mai menționat că toți liderii țării depun jurământul pe Constituție, iar cei care încalcă astăzi Legea Fundamentală trebuie să răspundă pentru aceasta.

Vladimir Voronin a adăugat că, dacă PAS vrea să schimbe Constituția, trebuie să convoace un referendum republican pentru ca fiecare cetățean să-și expună opinia. “Și punct”.

Deputatul Vasile Bolea a menționat că oamenii au venit la clădirea Curții Constituționale deoarece guvernarea PAS a atentat la un lucru sacru – la “limba mamei, pe care o vorbim – limba moldovenească, consfințită în Constituția țării.”

„Săptămâna trecută, deputații PAS au atacat Constituția. Au încercat să schimbe Constituția printr-o decizie a conducerii lor. Articolul 13 prevede clar că limba oficială este limba moldovenească.

Acești provocatori, mancurți au uitat că la 31 August 1991, cetățenii Republicii Moldova au votat pentru limba moldovenească ca limbă de stat în Piața Marii Adunări Naționale”, a spus deputatul.

Vasile Bolea a subliniat că” brigada funerară PAS” încearcă să omoare totul în țara noastră, inclusiv sufletul oamenilor. “Dacă vor adopta această lege în a doua lectură, vom ieși din nou să ne apărăm limba”, a spus deputatul.

Potrivit lui Vasile Bolea, absurdul constă în faptul că prin adoptarea unei asemenea legi de schimbare a denumirii limbii materne, regimul PAS „anulează” limba maternă nu doar pentru moldoveni, ci și pentru reprezentanții altor naționalități: „este un nonsens juridic – acum româna va trebui să devină limbă maternă pentru reprezentanții altor naționalități. Această absurditate trebuie declarată ilegală.”

Vasile Bolea a mai amintit că, potrivit articolului 142 din Constituția Republicii Moldova, în timpul stării de urgență, nicio virgulă din Constituție nu poate fi modificată.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă