01 octombrie 2018
Socialiștii cer anularea prevederilor legale, care blochează accesul copiilor nevaccinați în școli și grădinițe
Avocatul Fadei Nagacevschi și deputatul fracțiunii PSRM Vladimir Odnostalco au depus în ziua de 1 octombrie, o sesizare către Curtea Constituțională cu privire la problema copiilor nevaccinați.
”Am depus o sesizare la Curtea Constituțională, subiectul căreia este abolirea legii cu privire la supravegherea de stat a sănătății public din 2009, a normei de vaccinare obligatorie ca o condiție pentru admiterea în instituțiile de învățămînt. Noi considerăm această normă una discriminatorie, așa cum mii de copii nu au acces la învățămînt din acest motiv. Această problemă este una creată artificial”, a declara Odnostalco.
Potrivit lui, în parlament va fi prezentată inițiativa cu privire la modificarea punctului 6, articolul 42 a Legii cu privire la supravegherea de stat a sănătății publice, așa cum această interdicție ”nu aduce foloase, nici statului, nici familiilor și nici democrației”.
Fadei Nagacevschi a explicat situația ce ține de panica creată artificial legată de vaccinarea în Moldova și, a adus cîteva exemple din practica legislativă străină.
El a menționat că refuzul de a admite copiii nevaccați la instituțiile de învățămînt este o practică nedemocratică. În alte state nu sunt asemenea interdicții, este recomandarea pentru părinți pentru a-și vaccina copiii, sunt excepții, în unele state sunt sancțiuni pentru părinți dacă nu îndeplinesc cerințele, dar nici într-un caz nu sunt copiii sancționați.
Mai mult de atît, dacă statul introduce obligativitatea vaccinării copiilor, atunci statul este obligat să-și asume responsabilitatea pentru efectele negative care pot apărea în urma vaccinării.
De asemenea, Fadei Nagacevschi a subliniat concurența neloială pe piața vaccinurilor din Moldova: dacă în farmaciile din România, un vaccin se poate procura cu 10 euro, atunci în Moldova, în clinicile private, pentru un vaccin se achită 2000 de lei, creînd panică artificială în jurul așa-numitei ”epidemii”.
Juristul a afirmat că nu a văzut nici un act normativ care ar explica în ce condiții, în Republica Moldova s-a anunțat epidemia. El a menționat că termenul de valabilitate a vaccinului împotriva rujeolei expiră în ianuarie 2019, de aceea nu se poate de exclus versiunea că statul a hotărît să epuizeze stocul de vaccinuri.
”Sunt sigur, că se urmărește interesul ascuns de a se îmbogăți pe seama copiilor noști. Niciodată nu am înțeles cum poți pedepsi copilul pentru ceea ce au făcut părinții. Cum putem admite ca, copii să fie excluși din procesul de învățămînt? Este o anomalie juridică”, s-a mirat Nagacevschi.
Socialiștii cer Curții Constituționale să-și exprime opinia cu privire la constituționalitatea normei care interzice copiilor nevacinați să fracventeze instituțiile de învățămînt. CC trebuie să vină cu un răspuns în decursul a 24 de ore, în caz contrar, socialiștii intenționează să se adreseze la CEDO.