24 aprilie 2020
Vladimir Golovatiuc: Suntem categoric împotrivă ca sursa de finanțare a deficitului bugetar să fie tipărirea banilor
Reprezentînd poziția fracțiunii PSRM cu privire la Proiectul de modificare a Legii bugetului de stat depus de Guvern, președintele Comisiei economie, buget și finanțe Vladimir Golovatiuc a declarat că fracțiunea se opune categoric ca sursa de finanțare a deficitului bugetar să fie tipărirea banilor.
El a menționat că cele două împrumuturi – din partea FMI și Federației Ruse – vor acoperi majorarea deficitului care va apărea din cauza reducerii inevitabile a veniturilor bugetare în această situație, precum și din cauza măsurilor luate de Guvern pentru combaterea pandemiei și pentru susținerea populației și afacerilor.
Referindu-se la creditul rusesc, Vladimir Golovatiuc a amintit că despre acesta se vorbește din toamna anului trecut. Iar cînd a fost aprobat bugetul de stat pentru anul 2020, era de așteptat că pînă în primăvară Guvernul va veni cu un proiect de modificare a bugetului – după semnarea contractului de împrumut.
„Dar noi nu ne imaginam atunci în ce condiții ne vom afla în primăvara acestui an. Potrivit experților autoritari, economia globală se va confrunta cu tendințe incredibile, comparabile cu consecințe mai profunde decît “Marea Depresiune” din 1929-31. În țările din întreaga lume, se așteaptă scăderea economiei de la 5 la 15 la sută. Economiile dezvoltate și puternice ale lumii sunt supuse acestor procese. Suferă și sfera scocială”, a declarat Vladimir Golovatiuc.
Deputatul a remarcat că criza a afectat și Republica Moldova. S-a modificat prognoza macroeconomică pe care s-a bazat bugetul, precum și baza de impozitare, astfel este logic ca și parametrii să se modifice.
„Aproape toate pozițiile s-au schimbat. Exportul, importul, investițiile, producția industrială și agricolă sunt în minus, nu se știe ce se va întîmpla în continuare. Va exista o posibilă secetă cu consecințe corespunzătoare. În mod natural, se vor reduce veniturile afacerilor, a populației și, în consecință, veniturile bugetare vor scădea.
Guvernul a propus reducerea veniturilor bugetare cu peste 6 miliarde de lei. Și aceste schimbări sunt inevitabile. La 15 martie, aveam un venit de peste 1 miliard de lei comparativ cu anul trecut. În ultima lună, am epuizat complet acest exces. Și de astăzi în fiecare zi minus 40% – la indicatorii din ultimul an.
În același timp, cheltuielile bugetare sunt planificate cu o creștere de peste 2 miliarde de lei. Astfel, deficitul va fi majorat cu 8,5 miliarde – este important ca această majorare să fie acoperită integral de împrumuturile de la FMI și Federația Rusă”, a spus socialistul.
Vladimir Golovatiuc a remarcat diferențele dintre condițiile acestor două împrumuturi.
„S-a vorbit mult despre avantajele unui contract de împrumut și minusurile altuia. Da, împrumuturile FMI sunt întotdeauna destul de atractive. Dar rambursarea împrumutului FMI (156 milioane dolari pentru 5 ani) este prevăzută pentru 1 an și 9 luni. Imaginați-vă ce sarcină grea are bugetul: 156 milioane împărțit la 21 de luni – cîte 7,5 milioane de dolari pe lună. Pentru comparație; sarcina bugetului pentru creditul rusesc este de 1 milion 666 mii pe lună”, a subliniat deputatul.
Vladimir Golovatiuc a remarcat realitatea finanțării deficitului bugetar prin aceste două împrumuturi și s-a expus împotriva altor propuneri radicale.
„Suntem categoric împotrivă ca sursa să fie tipărirea banilor. Ni se oferă să activăm o mășinărie de tipărit bancnote undeva în sumă de 20 de miliarde de lei, presupunând că acest lucru va salva Moldova. Dar acest lucru nu va duce la nimic bun. Leul se va prăbuși de 2 ori și va costa aproximativ 30-40 pentru un dolar, ca să nu mai vorbim de o creștere necontrolată a prețurilor”.
În concluzie, Vladimir Golovatiuc a amintit despe responsabilitate în aceste vremuri dificile și a citat cuvintele din „Divina Comedie” de Alighieri, care sunt utilizate de Karl Marx în prefața „Bazele criticii economiei politice” din 1859. Aceste cuvinte se aplică situației noastre actuale: „Aici este necesar ca sufletul să fie ferm. Aici frica nu ar trebui să dea sfaturi”.