PSRM

31 ianuarie 2019

În fața centrului NATO, socialiștii au declarat că vor lupta pentru neutralitatea țării

Candidații PSRM la funcția de deputați, au prezentat în cadrul conferinței de presă  din 31 ianuarie, poziția PSRM în ceea ce privește NATO. Conferința de presă a avut loc în fața clădirii unde se află Centrul de Informare și Documentare privind NATO în Moldova.

“Vrem să reamintim partenerilor țării noastre că, Republica Moldova, conform Constituției, este un stat neutru și nu poate adera la blocuri militare”, a declarat secretarul executiv al PSRM, candidatul la funcția de deputat în circumscripția Nr.28, Vlad Batrîncea.

El și-a exprimat regretul cu privire la faptul că, din 2009 autoritățile moldovenești au cooperat activ cu blocul NATO, iar în 2017, Parlamentul Republicii Moldova a votat hotărîrea cu privire la înființarea și deschiderea Centrului NATO în Republica Moldova, în pofida faptului că în 2016, în Parlament, peste 80 de deputați au votat pentru concepția neutralității permanente a RM.

Vlad Batrîncea a remarcat că conform hotîrîrii majorității parlamentare, Centrul NATO este deschis în RM, drept un „centru diplomatic”. Dar conform statutului său, NATO este un bloc politico-militar și nicidecum unul care desfășoară activitate diplomatică în lume.

“Pretutindeni, unde acest bloc este implicat în diferite conflicte militare, nu este vorba de diplomație, ci este vorba de război. Parteneriatul RM cu acest bloc contravine Constituției RM, dar și crează unele pericole evidente pentru securitatea statului și presupune participarea contingentului militar moldovenesc în acțiunile militare. Aceasta poate crea Republicii Moldova anumite probleme în raport cu mai mulți  parteneri din afara țării.

Amintim societății civile din RM și clasei politice, dar și partenerilor din afara țării că, Republica Moldova este un stat neutru care nu are ambiții geopolitice și militare. RM este un stat pașnic și noi nu dorim implicarea în blocuri militare. Astăzi contingentul militar din RM, deja participă în diferite campanii militare, inclusiv și antrenări militare. Considerăm că acest lucru contravine principiului neutralității militare a RM”, a subliniat socialistul.

De asemenea, Vlad Batrîncea a rematcat că, noi avem o problemă internă care necesită o soluționare cît mai rapidă: Conflictul Transnistrean. Noi trebuie să reîntregim țara.Trebuie să facem tot ce ne stă în puteri ca să avem o economie sănătoasă, un nivel de viață cît mai bun pentru cetățenii săi, o țară unită”.

Deputatul parlamentar al PSRM, candidatul la funcția de deputat, Bogdan Țîrdea a remarcat că „oricare diplomat care este suspectat de una sau de altă infracțiune în țara noastră , poate fi, în cazuri excepționale supus inspecției și prins în flagrant. Cu toate acestea, conform Acordului privind deschiderea unui birou NATO în Moldova, reprezentanții NATO nu pot fi supuși nici unui control în țara noastră!!! Orice angajat al biroului poate să lovească, să violeze, poate să comită orice infracțiune (apropo, asfel de cazuri au avut loc în Serbia, Croația, Irak), și nimeni, dar absolut nimeni nu este în drept să-i oprească!

În legătură cu aceasta, reamintesc că nici o misiune diplomatică nu deține dreptul la accesul liber în clădirea Guvernului, la obiecte strategice, la oficiali guvernamentali de rang înalt. Toate acestea demonstrează că NATO încalcă în mod grav suveranitatea țării și statutul neutralității. Cu alte cuvinte, putem vorbi clar despre trecerea țării sub control extern”, a subliniat deputatul.

De asemenea, el a reamintit că, la 19 iulie 2018, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Strategia Națională de Apărare pentru perioada 2018-2021 (implementare (Legea nr. 150 din 05.11.2018)), precum și Planul de acțiune privind implementarea acestuia. În strategie “este scris negru pe alb scopul principal al țării: întărirea și aprofundarea relațiilor cu NATO, menținînd în același timp neutralitatea stabilită de Constituția Republicii Moldova”.

„Dar cum putem vorbi despre neutralitate, atunci cînd avem un acord de colaborare cu NATO?”, se întreabă Bogdan Țîrdea.

De asemenea, el citează prevederile articolului 30 din strategie, conform căruia Transnistria este recunoscută drept o amenințare la adresa realizării „obiectivelor strategice” ale Republicii Moldova. Adică, o parte a țării este recunoscută drept „amenințarea” ei. De asemenea, deputatul este surprins de creșterea cheltuielilor pentru apărarea ale unui stat neutru. În termen de 7 ani, pînă în 2025, este planificat ca cheltuielile pentru apărare ale țării noastre să se dubleze!

Reprezentanții PSRM au declarat încă o dată în cadrul conferinței de presă că, sunt categoric împotriva consolidării relațiilor Republicii Moldova cu blocul militar al NATO și după obținerea victoriei la alegerile parlamentare, vor apăra neutralitatea țării noastre.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă