PSRM

03 octombrie 2022

Deputații socialiști consideră că unele prevederi ale proiectului Codului Electoral încalcă drepturile alegătorilor

Astăzi, președintele Comisiei parlamentare drepturile omului și relații interetnice, membru al Comitetului Executiv al PSRM, Grigore Novac, împreună cu membrul Comitetului Executiv al PSRM, Maxim Lebedinschi și deputatul socialist, Gaik Vartanean, au participat la audierile publice privind proiectul noului Cod Electoral, organizate pe 3 octombrie pe platforma Comisiei Juridice parlamentare.

Maxim Lebedinschi, fost membru al Comisiei Electorale Centrale, a atras atenția asupra prevederilor proiectului care pot provoca anumite riscuri pentru securitatea procesului de vot în timpul alegerilor. În special, el a menționat că împuternicirea CEC de a determina în care secții de votare în străinătate alegerile pot avea loc în termen de două zile, poate provoca acuzații rezonabile de subiectivism, precum că nu sunt oferite drepturi egale pentru toți cetățenii țării.

Grigore Novac a criticat argumentele autorilor proiectului, care fac referință la practica altor țări. În special, la practica din România, unde alegerile în străinătate sunt organizate în termen de trei zile. Deputatul a menționat că în acest caz vorbim de condiții egale pentru toți alegătorii, iar pentru alegătorii din Republica Moldova se propune introducerea votului selectiv de două zile, în funcție de decizia Comisiei Electorale Centrale.

Deputații au atenționat și asupra prevederilor ce se referă la procedura de numire a organelor electorale, începând de la Comisia Electorală Centrală și terminând cu birourile electorale ale secțiilor de votare, precum și reprezentarea opoziției în Comisia Electorală Centrală.

Amintim că la mijlocul lunii septembrie, în Republica Moldova au venit experții Comisiei de la Veneția, care vor trebui să adopte recomandări privind proiectul Codului, în perioada 20-21 octombrie. Înainte ca recomandările să fie elaborate, Comisia parlamentară „Comisia juridică, numiri şi imunităţi” a decis să organizeze o serie de audieri publice pe marginea proiectului.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă