PSRM

13 iulie 2022

Vlad Bătrîncea: regimul PAS pregătește fraudarea alegerilor prin ”reforma” Codului Electoral

Regimul de guvernare implementează mai multe reforme netransparente, inclusiv a justiției, audiovizualului, învățământului superior, iar acum încearcă să introducă încă o pretinsă ”reformă” a Codului Electoral, fără consultări cu publicul. Despre aceasta a vorbit astăzi în cadrul unui briefing vice-președintele Parlamentului, Secretarul Executiv al Partidului Socialiștilor, Vlad Bătrîncea.

El a precizat că autorii acestor schimbări propun ca procesul de votare să aibă loc sâmbătă și suplimentar Comisia Electorală Centrală își atribuie competența de a decide, în mod subiectiv, în care circumscripții sau secții de votare scrutinul să fie organizat în două zile în loc de o zi. Astfel se încalcă principiul constituțional de accesul egal la alegeri pentru toți cetățenii.

Totodată, aceasta ”reformă” presupune introducerea votului electronic, ceea ce în țările mult mai dezvoltate decât Republica Moldova a provocat multe probleme. În cazul nostru apar anumite întrebări legate de protecția sistemului electronic de eventualele atacuri cibernetice și, respectiv, încercări de fraudare a alegerilor.

Pe de altă parte, introducerea votului electronic ar însemna dispariția mecanismului de control și observare a scrutinului. ”Autorii vor să schimbe numărul membrilor Comisiei Electorale Centrale de a nu permite opoziției să-și delege reprezentanții. Pretinsa ”reformă” presupune posibilitatea de a delega la CEC doar 7 persoane, care reprezintă Guvernul, Parlamentul, Președinția și Consiliul Suprem al Magistraturii – adică, toate instituțiile care sunt controlate de o singură forță politică”, a precizat Vlad Bătrîncea.

În opinia lui, aceasta reformă, ca și celelalte lipsite de transparență, va fi criticată de societate și partenerii externi, deoarece, în cazul aprobării oficiale, va insemna monopolizarea procesului electoral și fraudarea alegerilor, inclusiv la nivel local. Încă un aspect negativ este schimbarea legislației privind finanțarea partidelor politice de către persoane fizice, ceea ce va demotiva cetățenii de rând să susține financiar partidele pe care le votează.

”Noi vom depune eforturi ca aceasta reformă să nu aibă loc, vom informa publicul în acest sens”, a concluzionat Vlad Batrîncea.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă