PSRM

06 septembrie 2016

Igor Dodon cere deschiderea a 159 secţii de votare în Rusia

Potrivit datelor oficiale, peste 800 mii de cetăţeni ai Moldovei se află la momentul actual peste hotarele ţării, iar drepturile lor în mai multe cazuri nu sînt respectate la fel ca drepturile cetăţenilor care locuiesc în RM.

Preşedintele Partidului Socialiştilor, Igor Dodon a menţionat la acest subiect: ”Şi ei sînt cetăţeni cu drept de vot, şi ei vor să-şi exprime opinia politică, vor să-şi aleagă preşedintele. Numai că numărul secţiilor de votare este disproporţionat de jos comparativ cu sutele de mii de moldoveni care trăiesc relativ compact în diferite zone din străinătate”, a explicat Dodon.

Potrivit lui, drepturile acestor cetăţeni sînt limitate, iar rezultatele alegerilor prezidenţiale vor fi serios afectate de lipsa voturilor din diasporă:

”Din acest motiv, am solicitat oficial să fie deschise secţii suplimentare de votare în străinătate. Sperăm că iniţiativa noastră să fie susţină şi de alţi candidaţi, de ONG-urile de profil, de CEC. Să facem împreună presiune asupra celor care se tem de voturile diasporei, de oriunde ar fi ea,” a indicat Dodon.

Amintim că pentru alegerile parlamentare din anul 2014, în Federaţia Rusă au fost deschise doar 5 secţii de votare pentru un număr de peste 500 mii de moldoveni aflaţi pe teritoriul FR. Acesta a fost motivul formării unor cozi imense. Mai mulţi cetăţeni nu au reuşit să-şi dea votul pentru careva din partide.

Ţinînd cont de această experienţă, Partidul Socialiştilor a solicitat să fie deschis un număr mai mare de secţii de votare în Rusia. PSRM a sesizat în această privinţă şi Comisia de la Veneţia, care, la rîndul său, şi-a exprimat solidaritatea cu reprezentanţii formaţiunii. Dar, majoritatea parlamentară a refuzat să precizeze acest moment în lege. Într-un final, decizia privind numărul de secţii de votare urmează să fie luată în baza informaţiei primite de la CEC.

În anexă solicitarea PSRM trimisă instituţiilor de resort şi răspunsul MAE cu privire la numărul de cetăţeni RM aflaţi peste hotare.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă