PSRM

30 martie 2016

Dodon: Situaţia economică din Moldova nu este deplorabilă, ci catastrofală, iar puterea continuă să jefuiască propriul popor.

Agenţii economici şi producătorii autohtoni se află la marginea prăpastiei, iar economia este în stagnare. Dar, în loc să caute soluţii pentru situaţia creată, autorităţile ţării crează toate condiţiile pentru a o agrava şi mai mult. O declaraţie în acest sens a fost făcută, în cadrul unei conferinţe de presă, de către preşedintele Partidului Socialiştilor, Igor Dodon.

După cum a menţionat Dodon, se înregistrează o descreştere evidentă a producţiei industriale, agricole şi fitosanitare, s-au redus investiţiile şi intrările financiare din exterior, a scăzut volumul creditelor în bănci, deficitul bugetului naţional a constituit aproximativ 3,5 miliarde de lei din volumul preconizat, datoriile faţă de instituţiile medicale şi furnizorii de mărfuri şi servicii se cifrează deja la sute de milioane lei şi continuă să crească. Dar, în situaţia dată, autorităţile în loc să susţină mediul de afaceri, fac tot posibilul ca povara asupra agenţilor economici, producătorii autohtoni şi cetăţenii de rînd să devină tot mai grea.

„Acum 3 săptămîni în urmă, la 9 martie, Ministerul Finanţelor a semnat cu Banca Naţională a Moldovei un memorandum, prin care Ministerul Finanţelor se obligă să restituie, în decurs de 25 de ani, suma de 13,6 miliarde de lei, alocată celor trei bănci problematice din contul BNM. Dacă fondurile au fost alocate cu o dobîndă de 0,5% anual, rambursarea lor se preconizează cu o dobîndă de 5%, echivalentul a circa 700 milioane de lei pe an şi mai mult de 17 miliarde în 25 de ani. În acest mod, sîntem furaţi a doua oară. Prima dată ne-au jefuit atunci cînd, în rezultatul furtului secolului, s-a produs deprecierea monedei naţionale şi au crescut tarifele şi preţurile. A doua oară este acum, cînd noi, contribuabilii ţării, vom fi obligaţi să achităm aceste dobînzi”, a spus Igor Dodon.

TPA_6959El a menţionat că anume în aceste scopuri, în proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2016, a fost programată o creştere de 10 la sută a accizelor, o scumpire de 4 ori a vinietei, majorarea impozitului pe bunurile deţinute şi alte măsuri antisociale. „Proprietarii de case cu o suprafaţă mai mare de 120 de metri pătraţi, vor avea de plătit un impozit mult mai mare. Aş întreba eu guvernarea asta: da voi de unde v-aţi luat în genere? Chiar nu ştiţi că în sate casele au suprafeţe mai mari de 120 de metri pătraţi? Propuneţi ca ţăranii să recupereze ceea ce aţi furat voi?”, a menţionat Dodon.

În acelaşi timp, politicianul s-a arătat nedumerit vizavi de încă un punct al politicii bugetar-fiscale, care prevede posibilitatea de transmitere în arendă a teritoriilor ce aparţin Serviciului Vamal. El a indicat că nu sînt clare nici condiţiile, nici entităţile, nici motivele pentru transmitere în arendă a acestor pămînturi.

„Este evident că guvernarea continuă să jefuiască populaţia şi să-şi umilească cetăţenii şi agenţii economici proprii, datorită cărora această ţară mai reuşeşte să supravieţuiască”, a spus Dodon, specificînd că socialiştii nu vor susţine acest proiect de lege.

Totodată, liderul PSRM a făcut publice soluţiile înaintate de socialişti  pentru redresarea economiei:

1.       Perfecţionarea politicii fiscale pentru a-i atribui un caracter stimulatoriu pentru agenţii economici şi producătorii autohtoni, şi nu invers;

2.       Relansarea în regim de urgenţă a relaţiilor economice cu Rusia şi reluarea exporturilor de mărfuri moldoveneşti spre FR;

3.       Lansarea de urgenţă a unor discuţii şi semnarea acordulurilor privind finanţarea exterioară în vederea asigurării investiţiilor care vor fi îndreptate nu spre consum ci în infrastructura ţării noastre.

Dodon a subliniat că, în cazul neexecutării acestor puncte, iar politica bugetar-fiscală va fi aprobată de majoritatea parlamentară în varianta propusă, consecinţele pentru economia moldovenească ar putea fi ireversibile.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă