PSRM

22 septembrie 2022

Vlad Batrîncea: Guvernul vorbește despre evenimentele din țara vecină, dar în Ucraina prețurile la produsele alimentare sunt de două ori mai mici decât în Moldova

În cadrul dezbaterii moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Gavrilița, vicepreședintele Parlamentului, secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, a acuzat executivul de faptul că permanent face referință la evenimentele din țara vecină atunci când vine vorba de soluționarea problemelor din Republica Moldova.

„De ce autoritățile ucrainene pot asigura prețuri de două ori mai mici la produsele alimentare decât în țara noastră, în care este pace? De ce în Ucraina, Polonia, România, Bulgaria și alte țări se utilizează instrumente de reglementare a prețurilor, dar la noi nu?”- s-a întrebat retoric deputatul.

Totodată, Vlad Batrîncea a atras atenția asupra veniturilor enorme pe care le au în timpul crizei importatorii de produse petroliere și băncile comerciale din țara noastră.

Socialistul a amintit că majoritatea de la guvernare a adoptat o lege privind liberalizarea pieței produselor petroliere, în rezultatul căreia au crescut prețurile la combustibil.

De asemenea, Vlad Batrîncea a vorbit despre ping-pong-ul dintre Banca Națională și Guvern, care încearcă să se eschiveze de răspundere pentru inflația ridicată și se protejează reciproc.

Vicepreședintele Parlamentului a menționat că, în condițiile unei crize profunde și a „războiului” la care fac referire reprezentanții guvernului, veniturile băncilor moldovenești s-au dublat datorită celor mai scumpe credite din Europa.

De asemenea, guvernul protejează Agenția Națională de Reglementare în Energetică, pe care opoziția a cerut să fie lichidată. Dar în rezultat, ANRE organizează conferințe de presă pompoase într-o clădire de lux, pentru care cetățenii Republicii Moldova plătesc milioane de lei.

Vlad Batrîncea consideră absurdă chemarea autorităților către cetățenii țării de a economisi bani în timp ce guvernul creează noi ministere, majorează bugetul Cancelariei de Stat, introduce noi funcții la Ministerul Afacerilor Externe.

„Deci există finanțe pentru așa ceva?”- remarcă socialistul, menționând că, în același timp, pentru salvarea unor universități, inclusiv celei agrare, bani nu sunt. Iar în loc să repare și să echipeze spitale, finanțele sunt direcționate către renovarea Ministerului Sănătății.

Drept replică la atacurile reprezentanților majorității de la guvernare în adresa opoziției, Vlad Batrîncea a amintit despre acțiunile întreprinse de opoziție după 24 februarie curent. Inclusiv modul în care administrațiile locale conduse de reprezentanții opoziției au găzduit sute de mii de refugiați în raioane, făcând acest lucru fără multă laudă și acțiuni de PR.

„Prin fapte am demonstrat că suntem oameni, că ne-am îndeplinit datoria civică”, a menționat deputatul.

El a mai subliniat că opoziția reprezintă „interesele cetățenilor Republicii Moldova, care ne-au delegat în acest Parlament și în numele cărora inițiem proceduri democratice”.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă