PSRM

20 noiembrie 2020

Vlad Batrîncea a sesizat Procuratura despre numirea ilegală a lui Iurie Reniță în funcția de ambasador

Fostul ambasador al Republicii Moldova la București, Iurie Reniță, a ajuns în această funcție pe căi ilegale. Despre aceasta deputatul PSRM Vlad Batrîncea a declarat în cadrul unui briefing de presă. Socialistul susține că a sesizat și procuratura în acest sens.

“Promovarea în funcția de ambasador în 2010 s-a produs cu încălcări grave a legii. Se iau decizii politice când cineva se duce ambasador la București. Ca să fie trimis ambasador, el urma să obțină acest grad diplomatic și cei de la Ministerul de externe împreună cu președintele interimar de atunci, Mihai Ghimpu, au făcut un efort și i-au calculat ca și stagiu diplomatic anii de facultate, care nu au avut nimic comun cu experiența diplomatică și inclusiv trei ani, care dânsul a activat la American British Tobacco – anii 2007-2010”, susține Batrîncea.

Deputatul PSRM spune că deocamdată nu a primit un răspuns de la Procuratura Generală și de la Ministerul de Externe pentru a afla cum a fost posibilă această numire în funcție a lui Reniță.

Amintim că deputatul Blocului ACUM Iurie Reniță a fost Ambasador Extraordinar şi Plenipotențiar al Republicii Moldova în România; Republica Serbia și Muntenegru în perioada anilor 2010-2015.

ANI a inițiat controlul averii deputatului Iurie Reniță

Averea deputatului Iurie Reniță va fi verificată de către Agenția Națională de Integritate (ANI). Socialistul Vlad Batrîncea, care a sesizat ANI cu privire la mai multe neconcordanțe în declarația de venit a parlamentului Reniță, a primit un răspuns în acest sens.

“ANI a inițiat controlul averii și a intereselor personale a dlui Reniță. Atunci, când a revenit în Moldova (n.r. din funcția de ambasador al Republicii Moldova la București) el avea bani pe conturi în euro, lei, roni. Este vorba despre 400 mii lei, peste 17 mii euro și un cont în roni. Am transmis datele la ANI și Procuratura Generală. El împreună cu toată familia a trăit o perioadă de timp, până a deveni deputat, cu 3 000 lei pe lună, cu întreținerea familiei, două automobile… banii din cont nu erau cheltuiți. Nu cred că el este capabil să ne răspundă cum în Republica Moldova o familie poate trăi cu acești bani. La sigur a avut și alte venituri, decât cele declarate”, a spus Batrîncea.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă