PSRM

27 ianuarie 2021

La Glodeni, Soroca și Cahul au avut loc acțiuni de protest

Proteste a cetățenilor împotriva deciziei Curții Constituționale, care a declarat neconstituțională noua Lege privind funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, a avut loc astăzi, în trei raione ale țării – Glodeni, Soroca și Cahul.

Locuitorii care vorbec limba rusă s-au pronunțat împotriva încălcării drepturilor și discriminării pe bază de limbă și etnie. Reprezentantul comunității cehe din Cahul Elena Constandoglo a remarcat că în raion coexistă sate cehe, germane, bulgare, adică așezări cu o reședință compactă de reprezentanți de diferite naționalități. Și toți – așa cum s-a întâmplat istoric – folosesc limba rusă ca mijloc de comunicare interetnică.

„Nu ne opunem limbii de stat, dar credem că trebuie create condiții pentru studierea ei; aceste condiții au fost prevăzute în Legea privind funcționarea limbilor”, a spus Elena Constandoglo.

Tamara Filippenko, reprezentantă a comunității ruso-slave, a menționat că locuitorii din raion așteptau de mult timp adoptarea Legii privind funcționarea limbilor și recunoașterea limbii ruse ca mijloc de comunicare interetnică.

„Drepturile noastre sunt încălcate în instituțiile statului, nu putem primi răspunsuri la întrebările noastre în limba rusă. Suntem asociați locuitorilor Transnistriei, care sunt aceiași cetățeni ai Republicii Moldova ca și noi”, a subliniat un participant la miting.

Reprezentantul comunității găgăuze, Evghenii Osadcenco, și-a exprimat indignarea, care este împărtășită de locuitorii raionului, că Curtea Constituțională a folosit manipularea cifrelor pentru a lua o decizie și a indus în eroare publicul.

„În țara noastră nu locuiesc 77% români, potrivit ultimului recensământ, 75% din populație se numeau moldoveni, 56% consideră limba moldovenească limba lor maternă, mai mult de un milion de oameni din țară comunică în limba rusă. Limbii ruse trebuie reintors statutul limbii de comunicare interetnică în țara noastră”, a conchis Evghenii Osadcenco.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă