PSRM

25 noiembrie 2021

Tatiana Cunețchi, despre Bugetul de stat – 2022: Anul viitor, vom trăi permanent în situație excepțională

Anul viitor, vom trăi permanent într-o stare de situație excepțională. Astfel deputatul socialist Tatiana Cunețchi a comentat Bugetul de stat pentru 2022, elaborat de Guvernul PAS. Parlamentarul a precizată că anul viitor pe moldoveni îi așteaptă scumpiri fără precedent, iar veniturile aproape că nu se vor schimba. În această situație, guvernarea în loc să acorde mai mulți bani pentru susținerea populației, majorează bugetele la instituțiile de stat.

„Ce avem la partea cheltuieli? O creștere de 13%, parcă e bine, dar în realitate cresc cheltuielile pentru întreținerea Cancelariei de Stat, MAI, ministerul Justiției, la Curtea Constituțională, de la 13% până la 50%, iar cheltuieli pentru agricultură se micșorează cu 2%. (…) Spuneți că bugetul pe 2022 se bazează pe programe de guvernare orientat spre cetățeni, și că salariații nu vor fi taxați prin impozite, în timp ce prognozați că impozitele din salarii, adică impozitul pe venit la persoane fizice, va aduce mijloace la buget mai mult cu 13%.”, a declarat Cunețchi.

Tatiana Cunețchi a criticat și micșorarea Fondului de susținere socială a populației cu 11 milioane de lei.

„Fondul de susținere este utilizat pentru programe în domeniul asistenții sociale, finanțarea serviciilor sociale, precum și finanțarea cantinelor sociale. Așa trebuie să fie un buget al solidarității?”, se întreabă deputatul PSRM.

Tatiana Cunețchi a remarcat și faptul că Bugetul de stat se va solda cu un deficit de 15 miliarde de lei, sau 6% din PIB, asta chiar dacă legea limitează nivelul deficitului la 2,5%.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă