PSRM

28 ianuarie 2019

Socialiștii au prezentat exemple scandaloase de „înșelăciune” a prețurilor pentru medicamente

Reprezentanții Partidului Socialiștilor, în cadrul conferinței de presă din 28 ianuarie, au abordat subiectul privind problema disponibilității medicamentelor, stabilirea prețurilor medicamentelor, precum și criteriile pentru întocmirea listelor cu medicamente compensate în Republica Moldova.

Consilierul municipal, Dinari Cojocaru a remarcat că, în calitate de medic, se află într-o situație dificilă atunci cînd trebuie să prescrie un medicament unui pacient. Datorită costului exagerat al medicamentelor, pacienții, de regulă, nu cumpără toate medicamentele prescrise de medic. Ca urmare, starea de sănătate a pacienților se agravează.

Potrivit deputatului Vladimir Odnostalco, statul intră în buzunarul fiecărui cetățean, chiar de două ori, la început obligă cetățenii să cumpere polița de asigurare medicală ineficientă și apoi îi trimite la farmacie să procure medicamente.

Socialiștii au adus drept exemplu lista medicamentelor sociale, în care statul stabilește pozițiile disponibile pacienților. Ei au menționat că, numărul de medicamente din această listă a crescut de la 80 la 160. Totuși, acest lucru s-a datorat și denumirilor comerciale ale acelorași medicamente.

“Dibăcie mîinilor și fără fraude. Acestea sunt aceleași medicamente, cu diferite denumiri”, spune Vladimir Odnostalco. De asemenea, a menționat, că 49 din 160 sunt medicamente compensate. “Cu ce scop au fost introduse aici, dacă ele sunt deja disponibile prin mecanismul de compensare?”, se întreabă deputatul.

De asemenea, socialiștii au remarcat o altă problemă importantă ce ține de principiul controlului prețului medicamentelor în farmacii. Anterior, controlul era efectuat de către Inspecția farmaceutică. În urmă cu 1,5 ani, majoritatea parlamentară a formată Agenția de Sănătate Publică, la componența căreia “s-a alipit” și Inspecția Farmaceutică.

“Timp de 1,5 ani, nu a fost limpede cine s-a ocupat de controlul prețurilor medicamentelor. Cui îi este convenabil acest haos? Pescuitul este avantajos în apele noroioase”, consideră socialiștii.

De asemenea, reprezentanții PSRM consider că, la nivel legislativ este necesar să fie interzisă achiziționarea medicamentelor de la companiile offshore, deoarece acestea creează condițiile pentru “creșterea” prețurilor. Medicamentele trebuie cumpărate numai direct de la producător, ocolind lanțul intermediarilor.

Din cauza haosului de pe piața farmaceutică, din țară pleacă producătorii de medicamente calitative la nivel mondial, iar în locul lor vin intermediari dubioși, confirmă socialiștii. Ca urmare, medicamentele din Republica Moldova sunt mult mai scumpe, decît în țările vecine.

Reprezentanții PSRM au subliniat că, partidul are soluții la problemele cu privire la prețurile exagerate la medicamente și la cele legate de disponibilitatea lor.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă