PSRM

19 martie 2015

Socialiştii sînt indignați de cazurile revoltătoare de încălcare a drepturilor omului în Moldova şi cer implicarea organizaţiilor internaţionale

În Moldova s-a instaurat un regim autoritar, care persecută pentru non-conformism şi atentează la valorile democratice fundamentale, în special la libertatea de exprimare şi libertatea informării în masă. O declaraţie în acest sens a fost făcută, în cadrul şedinţei de astăzi a Parlamentului, de către deputatul din fracțiunea Socialiştilor, Vlad Batrîncea, cu privire la interzicerea intrării pe teritoriul Moldovei a grupului de filmare al postului de televiziune „Rossia-1”, condus de corespondentul Andrei Baliţki, precum şi declararea drept persoane non-grata a renumiţilor prezentatori ai postului „Rossia-1”, Dmitri Kiseliov şi Andrei Kondraşov.

Batrîncea le-a amintit celor prezenţi că nu este primul caz cînd autorităţile oficiale ale Moldovei crează în mod deschis impedimente activităţii persoanelor publice, experţilor, jurnaliştilor indezirabili, în special cei care critică regimul politic din Moldova. „Astfel, în luna mai 2014, a fost reţinut şi expulzat din ţară cunoscutul activist finlandez pentru drepturile omului, preşedintele Comitetului anti-fascist din Finlanda, Johan Beckman. Tot în mai 2014, a fost supus unei percheziţii umilitoare avionul guvernamental, în care se afla vicepreşedintele Guvernului Rusiei, Dmitri Rogozin, căruia i-au fost luate cutiile cu documente conţinînd semnăturile locuitorilor Transnistriei. În octombrie 2014, în Aeroportul Chişinău, a fost reţinut şi expulzat din ţară cunoscutul savant, colaboratorul Institutului de Studii Strategice din Rusia, Vasili Kaşirin, care a participat în repetate rînduri la conferinţe şi mese rotunde cu critici la adresa autorităţilor moldoveneşti. În februarie 2015, la Chişinău, a fost reţinut politologul rus, Konstantin Simonov, care planifica să susţină o întîlnire cu ziariştii moldoveni şi reprezentanţi ai societăţii civile în cadrul media-clubului „Format А3”, a declarat deputatul.

Bătrîncea a comentat şi activitatea Consiliului Coordonator al Audiovizualului din Moldova, care în opinia socialiştilor, s-a transformat într-un organ punitiv, care împiedică realizarea dreptului cetăţenilor Moldovei la obţinerea informaţiei. „A fost aplicată o interdicţie îndelungată asupra difuzării postului TV „Rossia 24”. Au fost sancţionate posturile de televiziune „Prime”, „TV7”, „Ren-TV” şi RTR- Rossia” pentru difuzarea blocurilor informative din Rusia. Acum cîţiva ani în urmă, a fost închis unicul post de televiziune de opoziţie Nit, la începutul lui 2014 a avut loc tentative de a închide „RTR-Moldova”, „Accent-TV” şi „Jurnal TV”, a subliniat vorbitorul.

Totodată, deputatul PSRM a atras atenţia celor prezenţi asupra faptului că autorităţile îi sancţionează nu doar pe oaspeţii din străinătate, care împărtăşesc viziuni diferite de cele ale guvernării din RM, şi mijloace de informare în masă dezagreabile, ci şi pe proprii cetăţenii. Pînă în prezent, continuă să se afle în închisoare cetăţenii Republicii Moldova, deţinuţii politici Pavel Grigorciuc şi Mihail Amerberg, în pofida faptului că arestarea acestora a fost condamnată de comunitate – atît de cea din Moldova, cît şi de peste hotare.

Între timp, a indicat Batrîncea, țara este vizitată cu regularitate, în scopuri propagandiste, de către politicieni din SUA şi ţările UE. Ambasadorii SUA şi cei ai UE participă la paradele gay-lor şi alte acţiuni pentru demnitatea cetăţenilor Moldovei. Politicieni şi cetăţeni români participă la marşurile unioniste pe străzile Chişinăului, ultimul a avut loc la 1 decembrie 2014. Pe teritoriul Moldovei au avut loc campanii active pentru alegerea preşedintelui şi parlamentului României, în cadrul cărora și în prezent se fac auzite apeluri la anularea statalităţii Moldovei şi unire cu statul vecin. Participanţi activi ai acestor campanii sînt diferiţi politicieni moldoveni, pînă la rangul de prim-ministru”, a adăugat el.

Potrivit deputatului, majoritatea absolută a posturilor de televiziune moldoveneşti s-au transformat în resurse propagandiste, ce acţionează în interesele SUA, Ucrainei, României şi aliaţilor acestora. În fiecare ediţie de ştiri sînt prezentate interpretări unilaterale ale evenimentelor de pe poziţii radicale anti-ruseşti. În Moldova, sînt difuzate posturile TV ucrainene, care pun pe post ediţii de ştiri şi talk-showuri, care seamănă ură interetnică, în care găsim apeluri de război agresiv şi genocid al populaţiei paşnice („vatnici” şi „kolorazi”), totuşi, din anumite motive, CCA dă dovadă de o indiferenţă suspicioasă faţă de astfel de manifestări.

Aleşii poporului din partea Partidului Socialiştilor sînt nedumeriţi şi de poziţia OSCE şi a organizaţiilor de apărare a drepturilor omului, cele care de regulă, critică încălcările drepturilor omului şi a limitării libertăţii mass-media, însă de data această preferă să tacă.

„Partidul Socialiştilor din Republica Moldova declară un protest ferm faţă de manifestările flagrante de încălcare a drepturilor omului în Moldova. PSRM cere OSCE şi organizaţiilor internaţionale pentru drepturile omului să intervină în situaţia din Moldova şi să solicite respectarea strictă a libertăţii mass-media şi a drepturilor cetăţenilor la informare”, a declarat în final Vlad Batrîncea.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă