PSRM

22 mai 2017

Socialiștii au solicitat organelor de drept să verifice legalitatea deciziei ANRE privind majorarea tarifelor la apă

Dacă Apa-Canal și-ar optimiza cheltuielile și ar micșora pierderile, tarifele la apă ar putea fi mai mici, spun consilierii municipali din partea fracțiunii Partidului Socialiștilor în Consiliul Municipal Chișinău. Cu toate acestea, această decizie intră în competența Consiliului Municipal Chișinău și nu a ANRE.  Despre acest lucru au declarat la briefingul din data de 22 mai.

”Acum avem tarife noi la apă, dar nu pot să vă felicit pentru acest lucru. Tariful s-a majorat cu 1,5 lei, acum el este de 10,60 lei pentru persoanele fizice”, a declarat în cadrul briefingului consilierul municipal din partea PSRM, Vitalie Mucan.

MucanConsilierul a menționat că pe data de 19 mai, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat noul tarif prezentat de Apă – Canal și a majorat tariful. Însă, potrivit deputaților, Apă- Canal primea mai puțin din banii consumatorilor, iar contabilitatea înregistra pierderi de apă. Mai mult decât atât, Apă-Canal se află într-o stare deplorabilă, accidentele nu se elimină săptămâni întregi și respectiv se înregistrează pierderi de sute metri cubi.

Vitalie Mucan a subliniat că dacă ar fi restabilită ordinea pe aceste două poziții, tarifele la apă nu doar că puteau să nu fie majorate, dar și micșorate. ”Dar cuiva nu-i era profitabil. Situația și nepăsarea din Apă- Canal va duce la o altă creștere a tarifelor”, a declarat consilierul.

Socialiștii au solicitat: 1) să fie efectuat auditul tehnic și contabil al întreprinderii. 2) Să se facă ordine în contractele cu întreprinderea și să fie un control mai riguros în ceea ce Poleacovține de achitarea apei primite.

Consilierul socialist, Victor Poleacov a menționat de asemenea că conducerea Apă-Canal ne induce pe toți în eroare.

”Întreprinderea are cheltuieli mari, dar ele pot fi micșorate. Noi considerăm că majorarea tarifelor este inadimisibilă. Acum, Apă- Canal ia un credit de 62 de milioane de euro și va cheltui și acești bani. Tarifele se vor mări, iar cetățenii nu vor mai vedea rezultate”.

Victor Poleacov a subliniat de asemenea că potrivit legii, decizia privind majorarea tarifului la apă poate fi luată de ANRE doar în cazul în care Consiliul Municipal i-a oferit astfel de competențe. Totuși, acest lucru nu a fost făcut, cu toate acestea ANRE a decis să mărească tariful”.

Consilierul socialist a declarat că astăzi, fracțiunea PSRM va înainta un demers către organele de drept ca să verifice legalitatea deciziei ANRE.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă