PSRM

29 mai 2017

Socialiștii au participat la conferința internațională ”Rusia și Moldova în sistemul civilizației ortodoxe-bizantină”

Reprezentanții Partidului Socialiștilor din Republica Moldova au participat la conferința internațională ”Rusia și Moldova în sistemul civilizației ortodoxe-bizantină”, organizată de Clubul Internațional Bizantin la Chișinău, pe data de 29 mai.

Conferința a fost deschisă de către episcopul de Bălți și Fălești Marchel. El a menționat că, în lumea modernă, care trece printr-o etapă dureroasă de transformare a normelor de viață testate de timp către inovările democratice, unele state tinere, așa ca Republica Moldova ”riscă să-și piardă moștenirea istorică, tradițiile religioase și chiar baza religioasă a vieții sale creștine ortodoxe”.

Cu un discurs adresat participanților conferinței a venit Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse, Farid Mukhametshin. El a spus că în prezent are loc un proces de apropiere în toate direcțiile, a Republicii Moldova cu Federația Rusă. În rând cu instrumentele oficiale de cooperare, el le-a numit și pe cele publice, în special, conferința care se desfășoară la Chișinău.

”Republica Moldova se află la intersecția civilizațiilor, astfel încât ea nu are nici o alternativă de cooperare, atât cu Vestul cât și cu Estul,  a subliniat Farid Mukhametshin. Trebuie să atragem societatea țărilor noastre către cooperare, în așa fel ca vechile legături de prietenie să se consolideze și în continuare”.

Vicepreședintele Adunării Populare a Găgăuziei, deputatul din partea Partidului Socialiștilor, Alexandr Suhodolschi a vorbit în numele găgăuzilor, în apărarea spiritualității creștine.

”Suntem un popor turcic cu tradiții creștine. Vrem să trăim în tradițiile noastre, pe pământul dat nouă de Dumnezeu și să prietenim cu frații noștri în credința ortodoxă. Și toate acele ziduri care încearcă să se construiască între noi, nu sunt esențiale pentru noi, provoacă doar repulsie în rândul poporului nostru. Pentru că încă în anul 2014, am declarat într-un referendum, ce fel de vector de dezvoltare alegem”.

Alexandr Suhodolschi a subliniat că „noi nu doar trebuie să unim toți oamenii care sunt în credința noastră. Dar trebuie să ne protejăm poporul. Trebuie să construim, așa cum s-a întâmplat încă din cele mai vechi timpuri, un scut puternic împotriva acestui noroi, care se varsă pe capul populației noastre și care este promovat în școlile noastre. Prin acțiuni comune, suntem gata să ne apărăm credința noastră ortodoxă până la capăt”.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă