04 iulie 2022
Situația critică din domeniul învățământului superior – este o consecință a reformei școlare a Maiei Sandu
În cadrul dezbaterilor de astăzi de la agenția de presă IPN pe subiectul comasării universităților, Vladimir Odnostalco, deputat din Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, a spus că, este vizibilă starea complicată în care a ajuns învățământul universitar. În opinia sa, acesta este rezultatul acțiunilor fostelor guvernări, inclusiv ale acelor funcționari actuali care au făcut parte din ele anterior. „Actuala guvernare reiese din considerente strict economice și ținând cont de situația actuală, demografia pe care o avem. Această așa-numită reformă nu a început astăzi, ci încă în anul 2012, atunci când Ministerul Educației era condus de actualul președinte, Maia Sandu. A început reforma învățământului școlar, în urma căreia au fost închise deodată circa două sute de școli, iar apoi multe licee au fost transformate în gimnazii, gimnaziile în școli primare, iar apoi au fost lichidate”, a afirmat deputatul socialist.
Potrivit lui, situația de astăzi este rezultatul acelei reforme în rândul școlilor, care s-au distrus. Până în 2009, erau 110 mii de studenți, iar astăzi sunt în jur de 50 de mii de studenți. „Dacă vom continua cu această logică, peste patru-cinci ani, indiferent ce guvernare va fi, aceasta va fi nevoită să optimizeze, să lichideze pe motiv că nu va mai fi nevoie de instituții de învățământ. Din punctul meu de vedere, este nevoie de o transparență a tot ce se face, pentru că în 2012, doamna Sandu exact așa a început să închidă școlile – „chirurgical”, fără consultări publice”, a declarat Vladimir Odnostalco.
Deputatul a spus că principala întrebare rezidă în scopul tuturor acestor acțiuni și cum se vede dezvoltarea sistemului educațional, a tinerilor, a economiei. Or, în opinia sa, „ceea ce se întâmplă astăzi, tinerii nu sunt educați, ci sunt crescuți ca simpli consumatori”. „Dacă ne dorim dezvoltarea educației, a țării și transformarea micilor cetățeni în creatori, actualele acțiuni planificate nu trebuie admise”, a mai spus deputatul. Potrivit lui, este nevoie de transparență, „fapt care nu este asigurat în prezent și este nevoie de stoparea lichidării instituțiilor de învățământ”.