PSRM

13 iulie 2018

Zinaida Greceanîi despre noul credit pentru acoperirea deficitului bugetar: Călcăm pe aceleași greble

Ministrul finanțelor Octavian Armașu s-a prezentat astăzi în parlament pentru a ratifica acordul privind primirea încă a unui credit.

Funcționarul a recunoscut că guvernarea are nevoie de bani pentru a acoperi deficitul bugetar.

-Acest credit vizează finanțarea deficitului. Deficitul – este diferența dintre venituri și cheltuieli. Respectiv, finanțăm deficitul, astfel încît să avem mijloacele necesare pentru acoperirea tuturor cheltuielilor, a spus el.

Banii preconizați, pe care guvernarea intenționează să-i primească în urma unui credit, au stîrnit un șir de nemulțumiri din partea opoziției care a declarat că împrumutul nu trebuie luat pentru a alimenta, ci pentru investi, atunci va fi posibilă o creștere economică, precizînd că în Moldova, sunt luate noi credite pentru a plăti dobînzele creditelor deja contractate, scrie Accent TV.

-Spun acest lucru în nenumărate rînduri, luați credit, desemnați-l pentru investiții și nu cheltuiți nici un bănuț pentru cheltuieli curente. Credite pentru cheltuielile curente au fost luate și în anii 1997-98, cînd timp de 3 zile au fost cheltuite 75 milioane de dolari. Iar în 2001-2002, țara se afla la limita unui default, dacă situația nu ar fi fost ținută sub control. Și acum călcăm pe aceleași greble. Desemnați acest credit pentru un scop special și acesta va fi aprobat de către finanțatorii guvernamentali. Toate creditele luate pentru alimentare – sunt inutile,  s-a revoltat președintele fracțiunii parlamentare PSRM, Zinaida Greceanîi.

Cu părerea ei au căzut de acord și reprezentanții fracțiunilor PCRM și PL. Însă, în pofida criticilor, majoritatea parlamentară a votat pentru ratificarea acordului privind următorul împrumut de 30 de milioane de dolari SUA. Trebuie să menționăm că, mulți economiști au declarat că suspendarea ajutorului macrofinanciar din partea Comisiei Europene va duce la faptul că guvernarea nu va fi în stare să acopere cu resurse proprii deficitul bugetar și va fi forțată să recurgă la un nou credit și un nou împrumut.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă