14 ianuarie 2019
PSRM solicită să fie deschise 100 de secții de votare pe teritoriul Federației Ruse și UE, iar în SUA și Canada 30.
Dreptul de vot în cadrul alegerilor din 24 februarie 2019 ar trebui să fie asigurat tuturor cetățenilor din străinătate. Acest lucru a fost anunțat la conferința de presă din 14 ianuarie, de către președintele PSRM, Zinaida Greceanîi, secretarul pentru ideologie al PSRM, Ion Ceban și consilierul Președintelui Republicii Moldova, Maxim Lebedinschi.
Zinaida Greceanîi a menționat că, în cadrul alegerilor anterioare – atît în alegerile parlamentare din 2014, cît și în alegerile prezidențiale din 2016, nu a fost asigurat de către stat, accesul cetățenilor Republicii Moldova la urnele de vot. Mai mult de atît, nu a fost acordată posibilitatea de vot alegătorilor în mod proporțional față de numărul de cetățeni care locuiesc într-o țară sau alta.
Ion Ceban a remarcat faptul că cetățenii moldoveni aflați în străinătate continuă să trimită o sumă imensă de bani în țară, ceea ce le permite să-și întrețină familiile și în cele din urmă, generează venituri în buget. Statul trebuie să le asigure dreptul la vot.
Socialistul a reamintit că în 2016, din 99 de secții de votare deschise în străinătate, doar 8 au fost formate în Federația Rusă. În timp ce, în acea perioadă pe teritoriul Federației Ruse se aflau două treimi dintre cetățenii moldoveni. Potrivit datelor oficiale, în prezent pe teritoriul Federației Ruse locuiesc și muncesc aproximativ 400 000 de cetățeni moldoveni care au dreptul la vot și care trebuie să-și exercite acest drept.
“Noi salutăm deschiderea secțiilor de votare pentru alegerile parlamentare în toate țările. Cu toate acestea, solicităm ca secțiile să fie amplasate proporțional cu numărul de cetățeni din Republica Moldova aflați pe teritoriul acestor țări. Cel puțin în regiunile Sankt Petersburg și Moscova ar trebui să existe mai multe secții, deoarece acolo locuiesc și muncesc aproximativ 80% dintre conaționalii noștri”, a subliniat Ion Ceban.
Maxim Lebedinschi a anunțat că săptămîna aceasta Guvernul va lua o decizie cu privire la formarea secțiilor de votare în străinătate și o va prezenta Comisiei Electorale. CEC ar trebui să ia o hotărîre cu privire la formarea secțiilor de votare pînă la data de 20 ianuarie.
“Considerăm că secțiile de votare ar trebui să fie deschise proporțional cu numărul de cetățeni din străinătate pentru fiecare circumscripție. Propunem ca în circumscripțiile electorale din est și vest să fie deschise 100 de secții de votare, iar în SUA și Canada aproximativ 30, astfel încît fiecare cetățean să dețină o posibilitate reală la vot”, a spus Maxim Lebedinschi.
El a subliniat că dreptul de a alege și de a fi ales este una dintre garanțiile constituționale prevăzute în Declarația Universală a Drepturilor Omului. Cetățeanul singur decide dacă va participa la alegeri sau nu.
“În caz contrar, dacă Guvernul sau CEC refuză să respecte principiul reprezentării proporționale a cetățenilor, ne rezervăm dreptul de a contesta eventualele decizii ale CEC și ale Guvernului în Instanțele de judecată și la Curtea Constituțională”, a spus Lebedinschi.
Ion Ceban a remarcat și faptul că nerespectarea principiului proporționalității ar pune sub semnul întrebării recunoașterea alegerilor, deoarece legitimitatea lor se bazează și pe posibilitatea exprimării votului, acordată de către stat tuturor cetățenilor.
De asemenea, președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Zinaida Greceanîi, a menționat că în fiecare luni, socialiștii vor organiza conferințe de presă în cadrul cărora vor face publice activitățile partidului, diverse probleme din cadrul procesului electoral și încălcări care pot fi înregistrate în timpul campaniei electorale.