PSRM

19 decembrie 2019

PSRM: Cei care au participat la furtul miliardului, astăzi organizează spectacole ieftine

Fracțiunea Partidului Socialiștilor consideră propunerea fracțiunilor fostului Bloc ACUM, referitor la scandaloasa Lege privind plata miliardului furat în detrimentul populației, inclusiv aplicarea unui moratoriu privind executarea legii care prevede plata de către cetățenii Republicii Moldova a miliardului furat.

„Cei care au participat și au votat furtul miliardului, cei care nu au făcut nimic pentru a returna banii, fiind prim-miniștri, astăzi arată un spectacol ieftin. Este regretabil faptul că reprezentanții ACUM manifestă un astfel de dispreț față de cetățenii lor, făcînd declarații umilitoare la adresa țării lor, partenerilor internaționali și cetățenilor”, a declarat deputatul PSRM, Bogdan Țîrdeaa, în cadrul unui briefing organizat în timpul ședinței Parlamentului din 19 decembrie.

Vicepreședintele Parlamentului Vlad Batrîncea, a amintit că Maia Sandu și unii activiști ai blocului au făcut parte din Guvernele care au permis furtul miliardului și au luat decizii scandaloase împotriva cetățenilor moldoveni. Vorbim despre privatizarea Băncii de Economii, predarea în concesiune a aeroportului, asigurarea de către Banca Națională a banilor furați din băncile grupului Șor, legea pentru care plata fondurilor furate a fost plasată pe umerii moldovenilor.

Atunci socialiștii au fost primii care au susținut returnarea fondurilor furate și tragerea la răspundere penală a celor responsabili.

Vlad Batrîncea s-a întrebat de ce, fiind la putere timp de 5 luni, deputații din fostul Bloc ACUM nu au venit cu o formulă de abrogare a legii miliardului? De ce abia astăzi, după demisia Guvernului Sandu, ei propun instituirea unui moratoriu asupra achitării de către cetăţeni a miliardului furat.

„Acest moratoriu nu poate fi o soluție reală. De la bun început este clar că nu poate fi aplicat, Moldova nu poate să recunoască în fața partenerilor externi că nu își exercită anumite obligațiuni”, a spus Vlad Batrîncea.

„Ceea ce s-a întîmplat astăzi, pe lîngă lipsa de profesionalism, este din nou un show și o încercare de a face teatru pe așteptările cetățenilor”, a subliniat Vlad Batrîncea.

Deputatul PSRM Bogdan Țîrdea a amintit că:

În primul rînd, liderul blocului ACUM Maia Sandu, a făcut parte din 5 Guverne.

Și din Guvernele Filat, Leancă, Gaburici, Gherman, iar în perioada cînd ea a fost ministru, a avut loc concesionarea aeroportului, ulterior privatizarea Băncii de Economii cu aprobarea Guvernului. Privatizarea Băncii de Economii a fost realizată de către grupul Ilan Șor. Maia Sandu, fiind membru al Guvernului nu a făcut nicio declarație, nu a votat contra, nu a ieșit cu proteste, nu și-a dat demisia de onoare.

Iar la 25 septembrie 2014, Guvernul Leancă, din care Maia Sandu făcea parte, și-a asumat răspunderea pentru modificarea legilor instituțiilor financiare, prin care s-a permis ca Banca Națională să ofere garanții de stat băncilor private și grație acestui pachet legislativ mai tîrziu, în data de 24-27 noiembrie 2014, s-a produs operațiunea de furt a miliardului.

Mai mult decît atît, în 2015, Sandu era Ministru al Educației în Guvernul Chiril Gaburici. Și la 30 martie 2015, Maia Sandu personal a votat și a ridicat mîna, existînd stenograma Guvernului pentru alocarea criminală a 5,4 miliarde de lei din rezervele naționale către băncile grupului Ilan Șor: BEM, Unibank, Banca Socială. Ea personal a votat și a făcut parte din operațiunea de furt al miliardului.

În 2015, cînd au fost lichidate cele 3 bănci, Maia Sandu continua să fie membru al Guvernului. După ce a devenit prim-ministru, dna Sandu:

  1. Nu a recuperat niciun leu din miliardul furat;
  2. Nu s-a adresat la companiile internaționale ca să facă un tender, să găsească o companie care s-ar ocupa de recuperarea banilor furați;
  3. Nu a propus niciun moratoriu către Banca Națională pentru a suspenda acele procente pe care le plătește populația anual;
  4. Nici măcar nu a îndrăznit să anuleze legea miliardului, care a fost votată prin asumare de răspundere de către prim-ministrul Filip, la 26 septembrie 2016. Apoi, domnul Filip și-a asumat răspunderea fiind că era un angajament cu FMI. Maia Sandu cînd a semnat noul memorandum cu FMI și a dus negocieri cu acest Fond, nu a spus măcar un cuvînt despre legea miliardului în fața partenerilor internaționali. Iar acum propune anularea acestei legi fiind conștientă că acest lucru este imposibil fiind că e înscris în memorandumul cu FMI, ceea ce va însemna automat blocarea tuturor donațiilor, creditelor, angajamentelor internaționale.

În încheiere, Bogdan Țîrdea a anunțat că Președintele Republicii Moldova a venit cu mai multe inițiative și poartă acum negocieri cu FMI, cu Banca Națională, cu Guvernul în vederea găsirii unei soluții de compromis pentru a rezolva problema dată. Soluțiile ar fi:

  1. Identificarea unei companii internaționale care s-ar ocupa de recuperarea miliardului furat;
  2. Găsirea unui compromis cu Banca Națională vizavi de anularea celor 5% anuale pe care le plătesc cetățenii în folosul Băncii Naționale. S-au furat 13 miliarde de lei, dar 5% timp de 25 de ani mai înseamnă încă 12 miliarde de lei. Președintele încearcă să găsească soluții, dar e nevoie de consens cu FMI și alte instituții internaționale dacă vrem să fim un stat civilizat și parteneri civilizați;
  3. Și al 3-a moment, poate cel mai important, cu privire la numirea noului Procuror General. Toate personajele care au fost implicate în furtul miliardului trebuie nu doar arestate, dar și să întoarcă acei bani furați.

Bogdan Țîrdea și-a axprimat încrederea că după anul nou, Președintele țării, împreună cu Guvernul, Banca Națională și FMI, vor veni cu o soluție comună care ar îmbunătăți la modul real această problemă.

Vicepreședintele Comisiei economie, buget și finanțe, deputatul PSRM Petru Burduja, a menționat că poziția Comisiei și a fracțiunii PSRM este că bugetul pentru 2020 trebuie aprobat și pus în derulare de la 1 ianuarie. Cu toate acestea, este foarte important să nu ne ocupăm de declarații populiste.

Petru Burduja a explicat ce înseamnă în realitate un moratoriu asupra legii miliardului în decurs de-o lună sau două? Asta înseamnă că ar destabiliza situația financiară la toate instituțiile de învățămînt, sănătate, și altele finanțate din buget. De aceea, este absolut necesar să abordăm situația asta în ansamblu, avînd în vedere implicarea tuturor structurilor statului.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă