PSRM

05 martie 2020

PSRM: Este foarte important ca implementarea programelor sociale să fie susținută de majoritatea parlamentară

Reprezentanții conducerii Partidului Socialiștilor au susținut astăzi un briefing în cadrul căruia au prezentat rezultatele primei runde de discuții cu privire la crearea unei coaliții între fracțiunile Partidului Socialiștilor și Partidul Democrat.

La briefing au participat vicepreședintele Parlamentului, secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, președintele fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță și secretarul pentru ideologie al PSRM, Adela Răileanu.

Vlad Batrîncea a anunțat că în cadrul întrevederii cu reprezentanții PDM, au fost discutate principiile organizării coaliției. El a menționat, de asemenea, că „astăzi nu s-a vorbit despre partajarea ministerelor”.

Vlad Batrîncea a spus că socialiștii au propus colegilor din PDM ca la baza coaliției să stea al doilea acord al PSRM cu blocul ACUM, semnat în septembrie 2019.

„Considerăm că acest acord este destul de echilibrat și consistent, reflectă aproape toate nevoile actuale ale Republicii Moldova și reprezintă toți cetățenii Republicii Moldova”, a subliniat socialistul.

El a spus că la sfîrșitul acestei săptămîni, discuțiile – într-un format mai restrîns, cu experți din diferite domenii – vor continua, „pentru a vedea dacă putem elabora un program guvernamental împreună”.

„Ne vom concentra pe dezvoltarea economică durabilă, implementarea tuturor programelor sociale despre care am vorbit și pentru care Parlamentul a votat la sfîrșitul ultimei sesiuni. Este foarte important ca implementarea programelor sociale, cum ar fi: indexarea pensiilor de două ori pe an, majorarea salariilor etc. să fie susținută de majoritatea parlamentară”, a menționat socialistul.

Vlad Batrîncea a spus că și politica externă a Republicii Moldova a fost discutată în cadrul întrevederii.

„Colegii din PDM au anunțat că își mențin orientarea pro europeană, noi suntem de acord cu asta. Republica Moldova este o țară europeană care implementează valorile europene prin Acordul de Asociere pe care îl are cu UE. Dorim doar ca valorile europene să fie promovare în interesul cetățenilor, în acțiuni direct pentru ei, să nu mai fie un slogan de false lupte geopolitice, iar orice acord sau dialog cu UE să nu se facă în detrimentul intereselor naționale ale Republicii Moldova. În același timp, le-am oferit colegilor din PDM un model de politică echilibrată, astfel încît Moldova să-și respecte obligațiile față de toți partenerii externi. Trebuie să urmărim o politică externă înțeleaptă și să nu „fim prieteni cu cineva împotriva cuiva”, a spus deputatul PSRM.

Vlad Batrîncea a subliniat că toate negocierile privind crearea unei coaliții vor fi transparente: „Nu dorim altceva decît să asigurăm o activitate stabilă și eficientă a Guvernului pentru a implementa programe economice și sociale și pentru a asigura un nivel de viață mai bun pentru cetățeni”.

Totodată, deputatul a menționat că socialiștii nu s-au temut niciodată de alegeri, deoarece sunt cel mai organizat partid din țară, cu cea mai mare fracțiune parlamentară, sute de primari în orașe și sate, mii de consilieri locali. Cu toate acestea, socialiștii nu consideră că acest scenariu este cel mai bun pentru cetățenii Republicii Moldova, a conchis Vlad Batrîncea.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă