PSRM

29 iulie 2015

Protestatarii împotriva creşterii tarifelor au luat în cerc sediul Guvernului RM

Deputaţi şi consilieri municipali ai PSRM, precum şi sute de cetăţeni au participat, astăzi, la cea de-a treia acţiune de protest, organizată de Partidul Socialiştilor împotriva deciziilor ANRE cu privire la majorarea tarifelor la energie electrică şi gaz.

Protestatarii au cerut din nou anularea deciziilor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, pe care eu le califică drept ilegale. Plus la aceasta, protestatarii au cerut demisia conducerii instituţiei şi atragerea la răspundere penală a tuturor celor vinovaţi de genocidul poporului.

Deputatul Parlamentului RM, preşedintele fracţiunii socialiştilor în Consiliul Municipal Chişinău, Ion Ceban, a menţionat că, pînă la momentul de faţă, deciziile ANRE cu privire la majorarea tarifelor la energie electrică şi gaz nu au fost publicate în “Monitorul Oficial”. Ceban este convins că acest fapt este o dovadă a faptului că se pregăteşte scumpirea în lanţ şi a altor servicii.

După mitingul de la sediul ANRE, protestatarii au trecut în marş spre Guvernul RM. Luîndu-se de mîini, cetăţenii au luat în cerc clădirea legislativului. „Acest lanţ simbolizează unitatea poporului moldovenesc împotriva hoţilor de la guvernare, împotriva oligarhilor, care au jefuit cetăţenii, care au furat miliarde, iar astăzi majorează tarifele. Cei de la guvernare consideră poporul drept nişte dobitoace, ei cred că noi nu avem nici poziţie, nici părere. Astăzi, noi am venit aici pentru a demonstra că sîntem o forţă, că ne putem mobiliza”, a subliniat deputatul PSRM, Vlad Batrîncea.

Din numele Partidului Socialiştilor a fost făcută publică următoarea declaraţie”:

„Partidul Socialiştilor declară că este categoric împotriva majorării tarifelor la gazele naturale (cu 15%) şi la energia electrică (cu 35%) şi cere anularea deciziei ANRE din 18 iulie, 2015!

Deciziile în cauză reprezintă un act criminal din partea alianţei pro-europene, care-i impune pe cetăţenii de rînd să achite din propriul buzunar delapidările comise în sistemul bancar şi consecinţele politicii antisociale incapabile a guvernării!

Majorarea tarifelor la principalele resurse energetice va conduce la majorarea tarifelor la apă şi căldură (demersurile corespunzătoare, prin care se solicită majorări, în medie, de 40-50%, au fost deja depuse la ANRE), precum şi preţurile la toate mărfurile de larg consum. Acest fapt va scădea considerabil nivelul de trai al cetăţenilor Moldovei, iar majoritatea populaţiei va fi la limita de supravieţuire!

Aducem la cunoştinţa concetăţenilor, mass-mediilor, reprezentanţilor misiunilor diplomatice şi ai structurilor internaţionale că majorarea tarifelor la gaz şi energie electrică în condiţiile lipsei unui Guvern, precum şi în situaţia de îngheţare a tuturor programelor de finanţare din exterior ale aşa-zişilor parteneri de dezvoltare înseamnă o jefuire şi un genocid al propriului popor. Astfel de acţiuni nu vor rămînea nepedepsite!

De ce majorarea tarifului este o crimă împotriva propriului popor?

1. Preţul de cumpărare al gazului S-A REDUS de la 370 dolari SUA  pentru 1 mie de metri cubi în trimestrul IV al anului 2014, pînă la 252 dolari SUA, în trimestrul II al anului 2015 – cu mai mult de 110 dolari! Costul energiei electrice achiziţionate în Moldova la fel S-A REDUS de la 6,9 pînă la 6,8 cenţi SUA pentru 1 kW/h.

2. Totuşi, cursul leului în raport cu dolarul SUA a scăzut de la 14.59 lei pentru 1USD în octombrie 2014, pînă la 18.84 lei pentru 1 dolar SUA –

la începutul lunii iulie, curent!

PSRM cere Parlamentului convocarea de urgenţă a şedinţei legislativului pentru examinarea chestiunilor ce ţin de majorarea tarifelor la energie electrică şi gaz, cu audierea conducerii ANRE, a experţilor independenţi, a reprezentanţilor Ministerului Economiei.”

Menţionăm că, astăzi, socialiştii au organizat un protest împotriva majorărilor de tarife şi la Bălţi, iar în zilele apropiate mitinguri similare vor avea loc şi în Găgăuzia. Potrivit lui Igor Dodon, liderul PSRM, lunile următoare protestele vor cuprinde întreaga Moldovă şi se vor desfăşura fără drapele şi simboluri de partid

Video

Foto

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă