PSRM

08 mai 2017

Președintele a înmânat distincții înalte celor 15 veterani ai Marelui Război Pentru Apărarea Patriei

Pe data de 7 mai, Președintele Republicii Moldova Igor Dodon a înmânat cea mai înaltă distincție a țării – Ordinul Republicii – celor 15 veterani ai Marelui Război Pentru Apărarea Patriei.

Ceremonia de premiere a avut loc în timpul concertului din Piața Marii Adunări Naționale, cu ocazia Zilei Victoriei. Șeful statului a înmânat distincțiile sub o furtună de aplauze și strigăte de „Bravo“ a zecilor de mii de oameni adunați în PMAN.

”NImeni nu ne va lua Ziua Victoriei! În Moldova, data de 9 mai este și va rămâne Ziua Victoriei! Felicitări, dragi prieteni! Cu ocazia victoriei noastre!” – a declarat președintele.

Astfel, în semn de înaltă recunoaștere și apreciere a meritelor deosebite față de stat, pentru contribuție substanțială la consolidarea mișcării veteranilor, activitate intensă în educarea tinerei generații în spiritul patriotismului și cu prilejul aniversării a 72-a de la victoria asupra fascismului în Marele Război pentru Apărarea Patriei din anii 1941-1945, a fost conferit „Ordinul Republicii” următorilor veterani:

Nina ANTONOVA – participantă la apărarea Caucazului de Nord, la Operaţiunea Iaşi-Chişinău. Frontul III Ucrainean, divizia 88.
Grigore DARABAN – participant la acţiunile militare de pe teritoriul Poloniei, la luptele pentru Berlin.
Vladimir FILANDIN – deținător a 2 ordine „Steaua Roşie”,deținător a medaliei “Pentru cucerirea Berlinului”, medalia “Pentru Vitejie” și “Meritul Militar”.
Pavel GLADCOV – participant la acţiunile militare de pe teritoriul Ucrainei, Belarusului, Poloniei, Germaniei; Bătălia de la Kursk și Frontul Stalingrad şi Sud-Vest.
Sava ILIEȘ – deținător al ordinului „Războiul pentru Apărarea Patriei” de gradul 1           .
Pavel LATUS – a luptat în componenţa Frontului II Ucrainean pînă la Berlin.
Andrei MURA – participant la acţiunile militare de pe teritoriul Poloniei, Cehoslovaciei şi Germaniei, la eliberarea oraşului Varşovia, Praga, la operaţiunea de la Berlin. A luptat în componenţa Frontului I Belarus.
Evghenia PANCIȘCHINA – participantă la acţiunile militare de pe Frontul Volhov, la apărarea Leningradului.
Gheorghi PARULI – participant la Operaţiunea Iaşi-Chişinău, participant la acţiunile militare de eliberare a României şi Bulgariei. A luptat în componența Frontului III Ucrainean, Armata a 37-a, diviziile 15 şi 92.
Valentina PEATENCO – participantă la acţiunile militare de pe Frontul Stalingrad, din Finlanda, Polonia şi Germania pînă în septembrie, 1945. A participat la eliberarea Leningradului aflat în blocadă.
Petru RUDEAGHIN – participant în acțiunile militare cu Japonia. A luptat în componenţa Frontul II Ucrainean.
Vasilii RVACIOV – participant la acţiunile militare de eliberare a Ţărilor Baltice. A luptat în componența Frontul II Ucrainean.
Ivan SUHORUCOV – în anul 1944 a mers pe front în calitate de voluntar. A luptat în componența Frontul III Ucrainean, divizia nr. 155 din Stanislav, regimentul de puşcaşi nr.786.
Vladimir VOIȚEHOVICI – participant la acţiunile de eliberare a Moldovei, de apărare a Moscovei și Stalingradului. Locotenent-colonel, a luptat din 1941 pînă în 1945, cavaler a 10 ordine şi medalii de luptă.
Alexandr ZAVADENCO – Regimentul de Gardă de Avioane de Vînătoare nr. 137. A făcut parte din divizia lui Vasili Stalin.

Cu o zi înainte, pe 6 mai, șeful statului  a conferit cea mai înaltă distincție a țării și veteranului Ilieș Sava care are 100 de ani și locuiește în Căușeni.

;

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă