PSRM

25 noiembrie 2021

Petru Burduja, despre Bugetul de stat elaborat de PAS: Nu se vede nicio acțiune clară, ce ține de înviorarea domeniului economic

Anul 2022 se așteaptă a fi mai greu, decât perioada 2015-2016, după ce s-a produs jaful bancar. Declarația a fost făcută de către deputatul socialist, Petru Burduja, în timpul dezbaterilor din Parlament a Bugetului de stat pentru 2022.

„În cadrul dezbaterilor bugetului, noi analizăm 3 cifre: venituri, cheltuieli, și deficit bugetar. De ce am atras o atenție deosebită la nivelul de inflație, care conform prognozelor BNM este de cel puțin 15%, asta înseamnă că în cadrul deficitului sunt reflectate împrumuturi și venituri din extern, care vin în valută străină și trebuia să fie clar la ce curs ați reflectat acest sume în anexele bugetului pentru 2022. Acolo avem circa 5,5 mlrd lei care acoperă deficitul bugetar din contul creditării externe. O altă întrebare se referă la VMS, creditarea internă, care constituie circa 4,9 mlrd lei, la ce procent au fost reflectate ca dobândă de deservire? Apropo, 15% ca să înțelegeți ce înseamnă această inflație, a fost în 2015-2016, când a fost furat miliardul, atunci era de 13,4%. Înțelegeți ce va fi? Este strașnic să ne gândim la acei cetățeni, la care le-ați majorat salariile cu doar 5%, cum își vor procura produsele de primă necesitate, cum vor achita serviciile și cum va trăi?”, a declarat Burduja.

Deputatul PSRM a mai atras atenția că, la elaborarea proiectului, Guvernul nu a organizat consultări cu sindicatele și patronatele, așa cum prevede legislația.

„Este o problemă dureroasă să analizăm ce buget prezintă actualul Guvern? Social, economic, sau solidar, de la Acțiuni și Solidaritate? Nu găsim răspuns, pentru că în acest proiect nu se vede nicio acțiune clară, reală, ce ține de înviorarea domeniului economic, unde sunt susținuți agenți economici. Fiți atenți, când greșește poporul că a ales pe cineva, politicul trebuie să ierte. Dar când greșește politicul, poporul nu iartă niciodată”, a conchis Petru Burduja.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă