PSRM

16 martie 2022

Partidul Socialiștilor: APCE încearcă să atragă Moldova în conflictul dintre Rusia și Ucraina

Vlad Batrîncea, secretar executiv al Partidului Socialiștilor, vicepreședintele Parlamentului, împreună cu membrii Comitetului Executiv al PSRM, au susținut astăzi un briefing, în cadrul căruia au expus poziția partidului față de rezoluția adoptată ieri de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, în care se menționează că Transnistria este ”teritoriu ocupat de către Federația Rusă”.

Batrîncea a menționat că este vorba despre așa-numita „opinie” a APCE, care nu are un caracter juridic obligatoriu și este o recomandare. Totodată, amendamentul cu privire la Republica Moldova a fost propus de delegația României și câțiva alți delegați și a fost votat cu încălcări de procedură, fără a se ține cont de opinia conducerii Republicii Moldova și chiar fără participarea delegației moldovenești la APCE.

Totodată, amendamentul elaborat de către delegația României a fost înaintat în grabă și nu a fost propus spre examinare plenului APCE. Unii deputați au participat la ședință în regim online, dar au fost privați de posibilitatea de a-și expune opinia sau de a vota. Din cei 450 de delegați ai APCE, la vot au participat mai puțin de jumătate, ceea ce pune la îndoială reprezentativitatea procedurii. În legătură cu aceasta, delegații din partea Partidului Socialiștilor vor depune la Secretariatul APCE o contestare cu enumerarea problemelor cu caracter tehnic și juridic care au fost depistate.

Vicepreședintele Parlamentului a amintit că autoritățile și opoziția țării au ajuns la un consens în ce privește necesitatea de a menține statutul de neutralitate al Republicii Moldova, dar „opinia” APCE subminează eforturile noastre comune și reprezintă o încercare periculoasă de a implica Moldova în conflictul dintre Rusia și Ucraina.

În baza celor expuse, Comitetul Executiv al PSRM condamnă decizia APCE, cheamă conducerea țării și partidul de la guvernare să-și expună public atitudinea față de acțiunile Adunării Parlamentare și, în plus, să exprime poziția autorităților țării în privința proiectului de lege propus de opoziție despre mecanismul de consolidare a neutralității permanente a Republicii Moldova.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă