PSRM

22 decembrie 2022

Niciun amendament al opoziției la legile legate de bugetele țării nu a fost acceptat de majoritatea parlamentară

Astăzi, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Petru Burduja, Diana Caraman, Inga Sibova, Vladimir Odnostalco au susținut un briefing în cadrul căruia au menționat că nici un amendament pe care opoziția l-a înaintat pentru examinare în a doua lectură a proiectelor legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023, legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2023, legii bugetului de stat pentru anul 2023 și politica bugetar-fiscală, nu a fost acceptat de majoritatea parlamentară.
Deputații au menționat că proiectele de lege ale bugetelor țării sunt bugete ale sărăciei, nu reflectă interesele oamenilor ci doar ale conducerii de vârf a țării.
Printre amendamentele depuse de fracțiunea BCS și care nu au fost acceptate, Petru Burduja a menționat:
– anularea majorării de impozitare pentru veniturile obținute de către persoanele fizice din dobânzile bancare, or politica bugetar-fiscală pentru anul 2023 prevede în acest sens o majorare de la 3 la 7%. În context, ținând cont de faptul că în 11 luni, pe seama majorării dobânzilor bancare la deservirea creditelor, băncile comerciale au obținut un profit de circa 3,5 mld. lei, BCS a propus stabilirea unei taxe speciale de impozitare a acestor venituri de 18%.
– taxa aeroportuară de 9 euro să fie îndreptată în bugetul de stat în fondul de susținere a populației.
– aplicarea impozitului zero agenților economici pe venitul reinvestit.
– impozitarea zero a agenților economici care investesc în sectorul zootehnic, procesarea și producerea produselor din zootehnie, măsură care să fie prevăzută pentru 5 ani.
– bugetul de stat deține circa 10 mld. lei TVA spre deducere a agenților economici. BCS a propus ca în cazul în care un agent economic timp de trei ani și mai mult nu a făcut deducerea acestei sume – să i se restituie integral suma respectivă.
– instituțiile financiare bancare și nebancare amplasate în centrele raionale să achite taxele locale.
– prelungirea patentelor până la 31 decembrie 2024, sau cel puțin decembrie 2023 în contextul crizelor cu care se confruntă țara noastră.
– revenirea la 50% de produs autohton pe rafturile rețelelor comerciale.
Deputatul Diana Caraman a menționat că majoritatea de la guvernare a refuzat să susțină amendamentele la buget, care prevăd o reducere a salariilor deputaților, președintelui și miniștrilor, în condiții de criză. Mai mult, cheltuielile Parlamentului vor fi majorate suplimentar cu 3,5 milioane lei.
Deputatul a atras atenția și asupra majorării bugetului CEC cu aproape 16 milioane de lei. ”Având în vedere că în 2023, în Republica Moldova vor avea loc alegeri locale generale, aceasta poate fi considerată drept „mită” politică acordată membrilor CEC”, afirmă parlamentarul.
Deputatul Vladimir Odnostalco a numit proiectele bugetului de asigurări sociale de stat pentru 2023 „bugete ale sărăciei”.
El a menționat că, în primul rând, pentru prima dată în ultimii 15 ani, pensiile din țara noastră vor fi indexate de două ori mai puțin decât inflația. De la 1 aprilie 2023, acestea vor fi indexate doar cu 14% .
În al doilea rând, pentru prima dată prestațiile sociale sunt indexate mai puțin decât rata inflației. De exemplu, indemnizația unică pentru nașterea copilului astăzi constituie circa 10 mii de lei și va fi indexată cu doar 8%, adică cu un sfert. „Restul a fost furat de la copii.”
În al treilea rând, nu va fi majorat ajutorul unic pentru perioada rece a anului.
În al patrulea rând, nu se planifică o majorare sau indexarea salariilor medicilor.
În al cincilea rând, pentru prima dată, costul unei polițe de asigurare medicală obligatorie s-a triplat – de la 4 la 12 mii de lei.
În al șaselea rând, nu sunt prevăzute măsuri de stimulare pentru remunerarea persoanelor care lucrează în sectorul privat.

Deputatul a subliniat că majoritatea PAS a refuzat să identifice fonduri pentru susținerea populației, dar au găsit bani suplimentari pentru armament, pentru întreținerea Președinției, organelor de forță, pentru CEC, membrii Guvernului etc.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă