PSRM

25 noiembrie 2021

Ministrul Sănătății spune că nu sunt bani pentru creșterea salariilor medicilor

Salariile medicilor vor fi majorate doar după ce va trece criza pandemică, a declarat ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, în Parlament, unde este dezbătut proiectul Legii Fondurilor Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală pentru anul 2022.

Rugată de deputatul PSRM, Vladimir Odnostalco, să spună concret câți bani sunt în acest buget pentru creșterea salariilor medicilor, ministrul a menționat că bani pentru aceste majorări nu sunt, deoarece acum toate sursele sunt îndreptate spre alte articole.

Nemerenco a mai declarat că medicii au salarii destul de mari în comparație cu alți bugetari, iar în perioada pandemică aceștia mai primesc și anumite suplimente.

”Noi sperăm că presiunea pandemică anul viitor va scădea. Toți banii care se eliberează de acolo vor merge absolut toți la salarii. Noi nu-i putem lua acum când suntem în criză pandemică, din alte sume preconizate pentru medicamente, reacții în stări de criză, ca să facem față următorului val. (…) Dacă vom putea să evităm, mă refer la nivel global, presiunea care a fost anul acesta pe sistemul de sănătate, vă asigur că sunt suficienți bani ca noi să venim cu majorarea salariilor. La moment, salariile medii care sunt în medicină sunt destul de mari comparativ cu alte salarii”, a declarat ministrul Sănătății.

Sindicatele au cerut, săptămâna aceasta, Guvernului Gavrilița să asigure cea dea treia etapă de majorare cu 40 la sută a salariilor angajaților din sistemul medical. Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a indicat Executivului că această creștere poate fi obținută prin majorarea sporului cu caracter specific de la 60 la 100 de procente, prevăzut în Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.

Parlamentul trecut a votat, în prima lectură, la inițiativa PSRM, legea care prevedea creșterea salariilor medicilor cu 40%. Votul pentru lectura a doua a fost oprit de decretul președintelui Maia Sandu de a dizolva Legislativul. Deputații PSRM au propus în actualul Parlament ca să se revină la această lege, însă majoritatea PAS a respins inițiativa.

Majorarea cu 40% din iulie urma să încheie procesul de dublare a salariilor care a fost inițiat de Igor Dodon, pe când deținea funcția de președinte a țării. Primele două majorări au prevăzut creșteri de 30 și respectiv de 40 la sută.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă