16 martie 2018
Zinaida Greceanîi: Moldova riscă să devină un deșert lipsit de viață
Președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Zinaida Greceanîi, a venit la data de 16 Martie, cu un discurs în cadrul Forumului Internațional de la Baku, la subiectul protecției mediului.
„Ca și alte țări din cadrul CSI, Republica Moldova se confruntă cu probleme serioase în domeniul mediului. Una dintre ele este gestionarea inadecvată a deșeurilor solide, ceea ce duce la contaminarea solului, a aerului și a apei”, a spus Zinaida Greceanîi.
O altă problemă majoră este gestionarea neadecvată a pădurilor și a terenurilor agricole care cauzează degradarea solului și pierderea biodiversității.
Președintele PSRM a menționat că solurile din republică suferă o degradare intensă, ceea ce duce la scăderea fertilității și la creșterea deșertificării suprafețelor agricole.
Problema gestionării serviciului de alimentare cu apă și canalizare, precum și a resurselor de apă trebuie reînoită și adaptată noilor necesități.
Președintele PSRM a atras atenția participanților la starea alarmantă a rîului Nistru. Ea a remarcat că principalul motiv pentru starea deplorabilă a acestuia este funcționarea și extinderea complexului hidroenergetic Dnestrovsk din Ucraina. Toamna trecută, compania ucraineană de stat, Ukrhydroenergo, a anunțat despre planurile de a construi o cascadă de șase centrale hidroelectrice cu o capacitate totală de 390 mW.
„Construcția acestor șase centrale hidroelectrice în zonele superioare ale Nistrului se poate transforma într-un adevărat dezastru ecologic și umanitar pentru Republica Moldova. Potrivit ecologiștilor din Ucraina și Moldova, aceasta va duce la dispariția zonelor inferioare ale Nistrului. Moldova, alimentată cu mai mult de 80% cu apă potabilă din rîul Nistru, riscă să devină un deșert lipsit de viață. Astfel, prevenirea extinderii complexului hidroenergetic de către Ucraina este o chestiune de securitate națională pentru Republica Moldova „, a subliniat Zinaida Greceanîi.
În concluzie, președintele PSRM a spus că aderarea nechibzuită la valorile liberale, sloganul „profit mai presus de toate”, care stă la baza conceptului organizării activității economice, provoacă daune ireparabile mediului. Prin urmare, este necesar să se efectueze o analiză aprofundată a ceea ce s-a făcut în sfera ecologiei, pentru a evalua cît de eficient sunt introduse legile în sistemele juridice naționale.
De asemenea, este necesar să se pună în aplicare programe integrate de prevenire a degradării mediului, care trebuie completate de programe de educație ecologică și de campanii menite să protejeze mediul.
„Suntem obligați să asigurăm păstrarea și reproducerea resurselor naturale, să obținem o atitudine mai atentă și perseverentă față de natură. Doar eforturile comune ne vor ajuta să rezolvăm problemele existente de mediu”, a subliniat Zinaida Greceanîi.