05 decembrie 2024
Tatiana Cunețchi: „De patru ani consecutivi, Executivul ignoră calitatea bugetului de stat”
Astăzi, în cadrul ședinței Parlamentului, Tatiana Cunețchi, deputat BCS, președintele Comisiei parlamentare de control al finanțelor publice, a criticat proiectul bugetului de stat pentru anul 2025, dezbătut în prima lectură. Deputatul a evidențiat multiple lacune în elaborarea și prezentarea acestui document vital pentru economia țării.
„Din păcate, pentru al patrulea an consecutiv, Executivul nu respectă cadrul legal privind calendarul bugetar. Proiectele celor trei bugete, componente ale bugetului public național, au fost prezentate Parlamentului cu întârziere, la 4 decembrie, deși termenul-limită era 15 octombrie. Această întârziere creează incertitudini și afectează aplicarea cadrului legal,” a declarat Tatiana Cunețchi.
Deputata a atras atenția asupra mai multor deficiențe în documentul economic de bază al statului pentru anul viitor, evidențiind subevaluarea veniturilor bugetare și a riscurilor asociate: „Veniturile bugetului de stat sunt considerabil subdimensionate. Este necesar să cunoaștem pe ce creștere economică realistă s-a construit bugetul, nivelul prețurilor pe intern și pe extern, a tarifelor la resurse energetice, gradul de colectare a impozitelor, taxelor, dinamica, inclusiv prin extinderea bazei fiscale, am în vedere elucidarea, identificarea, contabilizarea venitorilor nefiscale și așa zisa economie tenebră. Sau a măsurilor de îmbunătățire a administrării fiscale și vamale. .”
Totodată, Cunețchii a indicat asupra inexactităților în alocarea cheltuielilor, subliniind paradoxurile din distribuirea cheltuielilor publice: „Cheltuielile pentru servicii de stat cu destinație generală cresc cu 12%, pentru ordine publică cu 10%, în timp ce sumele alocate pentru protecție socială scad cu 12,6%, iar subvențiile sunt reduse cu 44%. Cum rămâne cu sfera socială și cu grija pentru cetățeni? Țineți minte, doar 100 de lei pentru compensarea diferenței de preț la pâine pentru pensionarii care primesc pensii până la 3000 de lei, așa și nu ați mai găsit. În schimb, pentru agenții noi create, administrație și instituții de forță, bani avem.”
Deputata a criticat și politica salarială haotică: „Avem disproporții colosale între salariile diferitelor categorii de angajați bugetari, fără criterii clare de stabilire. Mai mult, numărul unităților de personal finanțate de la buget va crește cu peste 11.000 în 2025. Vom întreține mai mult personal administrativ, în loc să ne concentrăm pe eficiență.”
O atenție sporită deputatul a acordat creșterii datoriilor de stat care devine o povară tot mai mare pentru bugetul național.
„Soldul datoriei de stat va ajunge la peste 136 miliarde de lei în 2025, ceea ce reprezintă 39,2% din PIB. Presiunea asupra bugetului crește din ce în ce mai mult. Întrebarea este, ce moștenire lăsați în urma voastră?”
În încheiere, Tatiana Cunețchi a concluzionat: „Reieșind din toate aceste deficiențe, nu putem susține acest buget. Este clar că Executivul nu acordă atenția cuvenită calității bugetului, iar aceasta se reflectă negativ asupra cetățenilor și economiei țării.”