PSRM

01 noiembrie 2021

Tariful la consumul de gaz natural pentru consumatorii finali s-ar putea dubla sau chiar tripla, spune Igor Dodon

Consumatorii din Republica Moldova ar putea achita un tarif dublu sau chiar triplu la consumul de gaz natural, conform noului contract semnat de Guvernul de la Chișinău cu furnizorul rus de gaze. Despre aceasta a anunțat președintele PSRM, Igor Dodon, invitat la Prime TV.

Potrivit liderului socialist, ținând cont de prețurile anunțate de Guvern, calculele arată că tariful pentru consumatorii finali ar putea crește până la minim 8 lei și maxim 13-14 lei.

”Este un tarif mare pe fundalul creșterii prețurilor la multe produse și servicii. Va fi un preț mare și dificil de achitat pentru cetățeni”, a declarat Dodon.

Președintele PSRM a menționat că acum Guvernul trebuie să aprobe de urgență un mecanism de compensare a tarifului pentru toată populația, inclusiv pentru agenții economici.

În prezent, consumatorii casnici achită pentru un metru cub de gaze 4,30 de lei.

Vicepremierul Andrei Spânu a anunțat, luni, în cadrul unei conferințe de presă, că tariful pentru consumul de gaz achitat de consumatorii casnici cu siguranță va crește.

 

Membrii Uniunii Euroasiatice cumpără gazul rusesc cu 120-160 de dolari, spune Dodon

Membrii Uniunii Euroasiatice cumpără gaz rusesc de câteva ori mai ieftin decât Republica Moldova, astăzi. Anunțul a fost făcut de către fostul președinte al țării, Igor Dodon, la Prime TV. Liderul PSRM a precizat că decizia Maiei Sandu de a se îndepărta de această platformă este una greșită și este în defavoarea cetățenilor Republicii Moldova.

„Membrii Uniunii Euroasiatice au obținut preț la gaz de 120-160 de dolari, maxim 200 de dolari pentru mia de metri cubi. Atunci îmi pun întrebarea, colaborarea Republicii Moldova pe această platformă este benefică? Evident că da, fără nici un angajament”, a declarat Dodon.

Ex-președintele țării a venit cu unele clarificări cu privire la statutul de observator, pe care l-a obținut țara noastră în cadrul Uniunii Euroasiatice.

„Președintele țării este responsabil de politica externă, el duce mesajul în exterior, atunci când mesajele duc la unele angajamente din partea Republicii Moldova, atunci există proceduri: de exemplu, aprobarea hotărârii de guvern. În acest caz nu sunt angajamente. Președintele s-a adresat pentru a obține un rol de observator și 5 state au acceptat. Regret că actuala conducere nu vrea să folosească această platformă”, a precizat Dodon.

Amintim că Republica Moldova a primit statut de observator al Uniunii Economice Eurasiatice în mai 2018.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă