PSRM

26 februarie 2021

Președintele Parlamentului Republicii Moldova a spus că poate asigura stabilitatea țării

Formarea unui nou guvern, mai degrabă decât alegeri parlamentare anticipate, va asigura stabilitatea Republicii Moldova. Despre acest lucru a declarat miercuri, într-un interviu acordat unui corespondent TASS, Președintele Parlamentului RM Zinaida Greceanîi, care se află la Moscova într-o călătorie de lucru la invitația ambasadei Republicii Moldova în Rusia.

„Întrucât majoritatea parlamentară din Moldova a desemnat fostul ministru al Finanțelor Mariana Durleșteanu pentru funcția de prim-ministru, președintele Maia Sandu este obligat să numească acest candidat pentru a forma un guvern”, a spus Greceanîi. Potrivit acesteia, pentru a stabiliza situația din republică, în care situația economică și pandemică este dificilă, „trebuie de format un guvern care să ia lucrurile în propriile mâini și să lucreze, pentru că oamenii trebuie să aibă acces la asigurări sociale, economiei trebuie să i se ofere posibilitatea de a se dezvolta astfel încât noi [Moldova] să putem produce și exporta”.

După aprobarea guvernului, „va fi posibil să ne gândim la o altă situație politică, să convocăm alegeri parlamentare anticipate”, a spus speakerul. Cu toate acestea, ea nu consideră că este obligatoriu organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

„Merită acum să cheltuim bani pentru alegeri parlamentare anticipate pentru a satisface ambițiile politice ale cuiva?”, a spus Greceanîi. „Dar acest lucru va fi decis de Parlament, suntem încă o republică parlamentară”. În acest sens, ea a reamintit că următoarele alegeri parlamentare în Moldova vor avea loc în 2023.

Greceanîi a remarcat ilegalitatea deciziei președintelui Sandu de a o înainta din nou pe Natalia Gavrilița pentru funcția de prim-ministru. „Ieri a avut loc o ședință a Curții Constituționale, care a declarat neconstituțional decretul prezidențial, prin care ea a desemnat pentru a doua oară același candidat la funcția de prim-ministru, care a primit zero voturi la prima încercare.  Majoritatea parlamentară și-a desemnat propriul candidat, pentru care 54 din 101 deputați au semnat”, a spus speakerul.”Să vedem ce va face Președintele RM în continuare”, a adăugat ea.

Criza politică internă

Curtea Constituțională a Moldovei a cerut marți Maiei Sandu să reia consultările cu fracțiunile parlamentare cu privire la formarea unui guvern. Dizolvarea parlamentului este susținută și de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), dar care propune să fie format un guvern de tranziție și apoi să se meargă pe calea alegerilor anticipate.

Pentru a oferi o oportunitate de reformare a cabinetului și a parlamentului, pe care susținătorii lui Sandu au insistat în timpul protestelor, premierul Ion Chicu, reprezentant al PSRM, a demisionat în decembrie. Anterior, PSRM a format o majoritate parlamentară cu partidul Șor și grupul Pro Moldova, cerând ca Sandu să o înainteze pe Durleșteanu la funcția de prim-ministru.

Conform Constituției Moldovei, parlamentul are două încercări de a confirma guvernul, după eșecul căruia președintele are dreptul să inițieze dizolvarea corpului legislativ. Dizolvarea parlamentului este posibilă și în cazul în care deputații nu îndeplinesc funcții legislative timp de trei luni.

Спикер парламента Молдавии рассказала, что может обеспечить стабильность страны – Международная панорама – ТАСС (tass.ru)

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă