PSRM

08 noiembrie 2017

Socialiștii și comuniștii au semnat moțiunea simplă asupra activității judecătorilor Curții Constituționale a RM

Deputații fracțiunii Partidului Socialiștilor au semnat astăzi, 8 noiembrie, împreună cu deputații fracțiunii Partidului Comuniștilor, moțiunea simplă asupra activității judecătorilor Curții Constituționale a RM.

În documentul adresat conducerii Parlamentului și Curții Constituționale se menționează că judecătorii Curții Constituționale trebuie să fie independenți, imparțiali în luarea deciziilor și să acționeze în strictă conformitate cu Legea Fundamentală.

Cu toate acestea, pe parcursul exercitării mandatului său, Preşedintele Curţii Constituţionale, Tudor Panțâru a făcut mai multe declaraţii de presă contrare statutului său de judecător, și a publicat  mai multe articole unioniste şi contrare adevărului istoric.

Mai mult, Președintele Curții Constituționale, tot mai des, își permite să comenteze nu doar deciziile autorității de jurisdicție constituțională, dar și anumite subiecte politice, astfel încălcând principiul independenței.

Totodată, Înalta Curte, în actuala componenţă, manifestă o vădită părtinitate la examinarea cauzelor  care sunt sesizate în raport cu opoziţia parlamentară.

Opoziția parlamentară condamnă cu vehemență mai multe hotărâri și acţiuni distructive ale Curţii Constituţionale, care a demonstrat o lipsă totală de respect faţă de Constituţia Republicii Moldova – Legea Fundamentală a Republicii.

CC a discreditat unica autoritate de jurisdicție constituțională în stat, care s-a transformat în una din componentele alianţei de guvernare, se menționează în document.

Potrivit deputaților din opoziție, actuala componenţă a Înaltei Curţi a politizat excesiv rolul  acesteia, modificând în mai multe rânduri Constituţia, prin ce şi-a arogat nişte competenţe ale Parlamentului Republicii Moldova.

În special, este adusă la cunoștință hotărârea №36 din 5.XII.2013 a Înaltei Curți referitoare la limba oficială vorbită de către cetățenii Republicii Moldova. În document se menționează că, această hotărâre nu comportă un caracter istoric, reprezentând o palmă dată cetăţenilor Republicii Moldova şi generând un conflict de identitate naţională.

Avizul Curtii Constituțională din 31.X.2017 numit «decizie de ordin tehnic» încalcă principiile democratice care subminează suveranitatea națională. Dreptul de a lua astfel de decizii aparține doar întregului popor în cadrul unui referendum, consideră deputații.

Deputații au numit decizia CC din 26 iulie 2017, prin care Curtea a declarat neconstituțional Decretul Președintelui Republicii Moldova nr. 105-VIII din 28 martie 2017 privind desfăşurarea referendumului republican consultativ asupra unor probleme de interes național, o atentare la dreptul poporului Republicii Moldova de-a exercita, în mod direct, suveranitatea națională.

O altă “perlă” juridică, constituie Hotărîrea Curții din 17 octombrie 2017 la sesizarea privind interpretarea unor prevederi ale articolelor 98 alin. (6) din Constituția Republicii Moldova. Prin respectiva hotărîre Curtea a reiterat faptul atribuirii singură și a competențelor de legiuitor constitutional, și a dispus de fapt instituirea unor proceduri inexistente și neprevăzute de Constituție, inventînd așa numitul interimat a Președintelui „pentru o oră”. Această acțiune a fost calificată de aleșii poporului ca ”act de uzurpare a puterii de stat”.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova și-a pierdut în totalitate dreptul de a se numi autoritate de jurisdicţie constituţională, în actuala componenţă, discreditându-se în faţa întregului popor prin acţiunile și deciziile sale. Judecătorii care au sprijinit uzurparea puterii de stat urmează să-și prezinte imediat demisia – solicită deputații din opoziție.

Menționăm că moțiunea simplă a fost semnată de 24 de deputați din fracțiunea PSRM și 7 deputați din fracțiunea PCRM.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă