PSRM

02 mai 2018

Ion Ceban a căzut de acord cu condițiile societății civile

Astăzi, candidatul PSRM la funcția de primar general al Chișinăului, Ion Ceban,  a semnat două documente, care au fost propuse de către reprezentanții societății civile. Despre aceasta, Ion Ceban a anunțat în cadrul conferințe de presă, susținută în data de 2 Mai.

Este vorba despre ”Acordul-memorandum privind angajamentele viitorului primar în fața societății civile” și Codul de comportament corect al candidaților în timpul alegerilor pentru funcția de primar al municipiului Chișinău 2018”.

Ion Ceban a remarcat că, multe dintre punctele înscrise în aceste două documente deja au fost realizate pe parcursul anilor în care s-a aflat în CMC, altele se regăsesc în platforma sa electorală.

Ion Ceban a invitat toți candidații, la funcția de primar general, să semneze aceste angajamente. La ora actuală, Ion Ceban, este unicul candidat care a căzut de acord cu condițiile societății civile.

 

Mai jos vă prezentăm documentele semnate de Ion Ceban:

Codul de comportament corect al candidaților  în timpul alegerilor la funcția de primar municipiului Chișinău-2018

  1. Să nu refuze participarea la dezbateri publice de televiziune sau online;
  2. Să nu refuze să participe la dezbaterile publice inițiate de societatea civilă;
  3. Să nu refuze participarea la emisiuni și interviuri, unde sunt discutate diverse direcții ale activității primăriei, inclusiv transportul, educația etc;
  4. Să nu discute despre geopolitică în această campanie electorală (concentrați-vă pe aspectele urbane, problemele de transparență, drepturi civile);
  5. Să răspundă la orice întrebări legate de activitățile anterioare și actuale ale candidatului;
  6. Să nu blocheze accesul la informații pentru toți jurnaliștii, inclusive pentru cei „neloiali”;
  7. Să nu prezinte programe electorale complicate și neclare;
  8. Să respingă promisiunile care sunt realizabile numai în cazul în care candidatului va fi ales în calitate de primar (sau întotdeauna în mod clar și cu siguranță separă „promisiunile primar ales“ de la promisiunile candidatului);
  9. Să nu utilizeze metodele de PR „negru”;
  10. Să nu utilizeze limbaj ofensator în emisiunile televizate;
  11. Să nu utilizeze serviciile așa-numite ”trolls”, care lucrează pentru a glorifica candidatul sau pentru a distruge reputația adversarilor;
  12. Să nu utilizeze metode de mituire directă sau indirectă a alegătorilor;
  13. Să refuze publicitatea ascunsă, inclusiv cu utilizarea resurselor administrative;
  14. Să nu utilizeze surse financiare de proveniență dubioasă („casa neagră”) pentru a tipări materialele preelectorale;
  15. Să nu organizeze confruntări pentru panourile de informații electorale, cutiile poștale și șantiere;
  16. Să participe la monitorizarea corectitudinii procesului electoral;
  17. Să continue să lucreze sistematic asupra problemelor orașului, chiar și în caz de înfrângere la alegeri.

Aceste reguli sunt valabile și pentru toți reprezentanții candidatului, cărora le va încredința/delega participarea la dezbateri publice sau în cadrul acțiunilor campaniei electorale.

 

Acord – memorandum privind angajamentele viitorului primar în fața societății civile

Candidatul la funcția de primar al mun. Chișinău se obligă să implementeze următoarele măsuri pentru buna guvernare a orașului propuse de societatea civilă:

  1. Renunțarea la restricții ilegale privind accesul liberă a cetățenilor. Eliminarea interdicțiilor unor persoane privind accesul în clădirea Primăriei și a subdiviziunilor municipale, eliminarea procedurii de lăsare a buletinului de identitate la gardian.
  2. Interacțiune deschisă cu societatea civilă și cu cetățanii în baza unor principii clare (inclusiv în baza unei înțelegeri după modelul Acordului de colaborare dintre Primăria Municipiului Chişinău    şi Consiliul Naţional al ONG din Republica Moldova încheiat în 2011).
  3. Organizarea direcției privind colaborarea cu societatea civilă și inițiativele civice. Aceasta urmează să fie o direcție separată care va avea sarcina de coordonare a activităților de comunicare și colaborare cu societatea civilă și organizațiile acesteia.
  4. Întîlniri deschise și regulate, în diverse formate, cu societatea civilă și cu jurnaliști. Desfășurarea întâlnirilor publice regulate de comunicare și colaborare cu reprezentanții societății civile și a experților din mediul urban.
  5. Elaboarea unui regulamant clar privind consultările publice. Asigurarea respectării tuturor procedurilor privind organizarea dezbaterilor publice.
  6. Organizarea concursurilor de angajare pe bază de competențe și merit. Asigurarea transparenței angajărilor persoanelor cu răspundere publică, organizarea transparentă a procesului de selectare a candidaților, formare a cerințelor și chestionarelor și competențelor comisiei de selectare.
  7. Implementarea bugetului electronic și respectarea procedurilor privind procesul bugetar, inclusiv desfășurarea consultațiilor publice. Publicarea în format electronic, deschis a bugetului la capitolele venituri și cheltuieli cu posibilitate de acces on-line de către experți și activiști civici a principalelor capitole de cheltuieli și venituri.
  8. Publicarea rapoartelor anuale de activitate și rapoartelor de audit pentru întreprinderile municipale și direcțiile primăriei. Organizarea rapoartelor publice în ședințe deschise, accesibile și prezentate în cadrul unor dezbateri organizate conform regulamentului de dezbateri publice.
  9. Publicarea pe pagina primariei, a subdiviziunilor acesteia și pe portalul Guvernamental al Datelor deschise (Date.gov.md) a datelor privind activitatea subdiviziunilor municipale în format deschis (Open Data). Toate datele ce țin de activitatea directiilor importante (alocarea terenurilor, licitațiilor publice etc) ale primăriei și întreprinderilor municipale să fie dispponibile în formă electronică on-line (pe site-ul primăriei și crearea profilului Primăriei Municipiului Chișinău pe portalul datelor deschise), în format accesibil precum Word, Excel, CSV sau alte formate deschise.
  10. Elaborarea și adoptarea Planului Urbanistic General, cu participarea largă a diverselor categorii de cetățeni: experți, activiști etc. La adoptarea acestui plan să fie luate în considerare toate interesele orașului inclusiv propunerile experților din societatea civilă.
  11. Organizarea unei comisii privind construcțiile ilegale în mun. Chișinău.

Această comisie urmează să examineze toate construcțiile în desfășurare și construcțiile ilegale care au apărut în municipiu, și urmează să dea o apreciere juridică a acțiunilor primăriei în urma căreia vor fi luate măsuri legale și să fie sancționate persoanele vinovate.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă