PSRM

02 februarie 2021

PSRM: Parlamentul va adopta o nouă lege cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova

Deputații socialiști vor elabora un nou proiect de lege cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, care va fi prezentat în Parlament. Despre aceasta deputații PSRM, Vlad Batrîncea, Bogdan Țîrdea și Vasile Bolea au declarat în cadrul unei conferințe de presă.

„Vom elabora un nou proiect de lege cu privire la funcționarea limbilor. Vineri, va fi o masă rotundă cu participarea reprezentanților mai multor etnii dar și a experților. Evenimentul va ave loc în cadrul Biroului relațiilor interetnice și va fi luată o decizie finală cu ce proiect și în ce formă vom merge în Parlament. Cert este că Parlamentul va aproba un document cu privire la funcționarea limbilor. Acest proiect va prevedea un statut clar pentru limba rusă, pe care o vorbesc o bună parte din cetățenii Republicii Moldova. Ei tot sunt plătitori de impozite, cetățeni ai țării și nimeni nu le poate anula drepturile”, a declarat vicepreședintele Parlamentului  Vlad Batrîncea.

Bogdan Țîrdea a clarificat că Legea privind funcționarea limbilor din 1989 a fost declarată învechită de Curtea Constituțională în timpul guvernării oligarhului Vladimir Plahotniuc în 2018. Mai mult, această lege a fost în vigoare timp de 30 de ani, iar timp de 30 de ani limba rusă a avut statutul de limbă oficială de comunicare interetnică.

„Când astăzi cineva vorbește despre unificarea societății, trebuie să înțelegeți că după aprobarea deciziilor„ lingvistice ”ale Curții Constituționale vedem mitinguri la Ceadîr-Lunga, Comrat și Bălți, vedem scindarea maximă în societate tocmai pentru că o parte a populației a fost lipsită de drepturi”, a spus deputatul.

Socialiștii au remarcat că această lege subliniază rolul limbii moldovenești, al limbii ruse, căruia i se conferă rolul limbii comunicării interetnice și al altor limbi, care trebuie să fie dominante în acele localități în care grupurile etnice corespunzătoare trăiesc compact.

„Curtea Constituțională a negat nu numai dreptul vorbitorilor de limbă rusă, ci și moldovenilor care consideră că limba lor este moldovenească. De fapt, a anulat statutul limbii moldovenești, înlocuindu-l cu limba română, și a încălcat grav Constituția, care afirmă clar că limba noastră este moldovenească. 60% din populație, conform tuturor sondajelor, consideră că vorbesc în limba moldovenească, nu română, astfel încât argumentele Curții Constituționale potrivit cărora 80 la sută din populație sunt români nu sunt cel puțin în concordanță cu realitatea științifică și reprezintă o denaturare grosolană a realității. Deoarece atât dreptul la autoidentificare, cât și dreptul de a denumi limba sunt un drept constituțional, există o lege europeană și nimeni nu mă poate obliga să fiu altcineva dacă mă consider moldovean, rus sau reprezentant de altă naționalitate”, a spus Bogdan Țîrdea.

Deputații socialiști au menționat că 80-90% din populația țării înțelege limba rusă. În acest caz, nu vorbim despre numărul de vorbitori, ci despre nivelul de răspândire a limbii date. Conform nivelului de înțelegere, limba rusă este cea mai înțeleasă limbă din Moldova. Ea este instrumentul care unește societatea noastră și oferă înțelegere reciprocă.

Deputații au reamintit că rusa este limba internațională a ONU. Aceasta este oficială în șapte state. Limba rusă este a 8-a cea mai răspândită limbă din lume.

„Este foarte important pentru cetățenii Moldovei ca limba rusă să aibă un statut oficial, deoarece acest lucru ne oferă posibilitatea de a intra pe piețele mondiale de muncă și de export și de a fi în cooperare internațională.

De 30 de ani, limba rusă ne-a ajutat să menținem unitatea interetnică și dialogul cu Transnistria. În același timp, Curtea Constituțională, la propunerea deputaților din partidul pro-prezidențial, aruncă o bombă care amenință pacea, integritatea teritorială și unitatea națională din țara noastră”, a declarat deputatul Bogdan Țîrdea.

Deputatul Vasile Bolea a precizat că atât acordurile internaționale, semnate de țara noastră, cât și o decizie a Curții Constituționale din 2018, prevede elaborarea și funcționarea unei astfel de legi pe teritoriul Republicii Moldova.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă