PSRM

22 septembrie 2020

PSRM, nedumerit de acuzațiile eronate din partea unui grup de deputați europeni

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova se declară nedumerit în legătură cu acuzațiile absolut nefondate din partea unui grup de deputați din Parlamentul European. Înclinăm să credem că afirmațiile greșite ale parlamentarilor europeni sunt făcute doar din lipsă de documentare.

Admitem că aceștia au fost informați greșit de către anumite forțe politice de la Chișinău. Totodată, suntem deschiși pentru o comunicare directă cu demnitarii din UE, pentru a-i informa din prima sursă și îndemnăm că aceștia să încerce să obțină o documentare a situației de la instituțiile statului.

În acest context, venim cu câteva precizări pentru a face lumină pe subiectul dat, atât pentru opinia publică din țară, cât și pentru legiuitorii străini. Din declarația grupului de deputați europeni nu este foarte clar la ce anume se referă ei când vorbesc despre „recentele schimbări electorale adoptate de PSRM”. Subliniem că în acest an Parlamentul de la Chișinău nu a făcut modificări în Codul electoral, astfel ca acestea să poată fi aplicate la alegerile prezidențiale din noiembrie.

În luna august au fost votate, doar în prima lectură, un șir de modificări tehnice la Codul electoral propuse de Comisia Electorală Centrală. Adoptarea acestor amendamente nu a fost finalizată, iar PSRM ține cont de recomandările recente ale Comisiei de la Veneția ca să nu fie făcute schimbări în legislația electorală în ajunul scrutinului prezidențial.

Din declarația deputaților europeni înțelegem că ei sunt nemulțumiți de partea legislației electorale ce se referă la finanțarea candidaților. În acest caz, subliniem că prevederile ce țin de reducerea finanțării candidaților au fost modificate în vara anului 2019, împreună cu deputații din PAS și PPDA.

Mai mult, reducerea plafonului de donații către un concurent electoral la cel mult 12 salarii medii lunare pe economie pentru anul în curs a fost propusă de către deputatul PAS, Sergiu Litvinenco. La fel, mai subliniem că legislația prevede clar că niciun concurent electoral nu poate primi bani de la bugetul de stat, decât sub formă de împrumut. În aceste condiții, partidele, care sunt finanțate de stat, nu pot să facă transfer în fondul electoral al candidatului.

În final, facem apel la toți actorii interesați de procesul electoral din Republica Moldova să urmărească cu atenție tot ce se întâmplă în țara noastră și să se documenteze bine pentru a evita astfel de neînțelegeri. În același timp, chemăm concurenții electorali să respecte atât norma legală, cât și caracterul unei lupte corecte și civilziate.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă