PSRM

03 decembrie 2020

PSRM: Maia Sandu, noi am propus dialog, dar voi vreți destabilizare

Socialiștii o cheamă la Maia Sandu la dialog civilizat, fără distrugerea bunurilor publice și fără destabilizări în țară. Deputatul PSRM, vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea a declarat în cadrul unui briefing de presă că politicienii, chiar dacă au viziuni diferite, trebuie să conlucreze pentru binele poporului.

„Doamna Sandu, situația a ieșit de sub control. Distrugerea bunurilor publice este departe de un comportament adecvat, civilizat și legal. Mai există legi în această țară. Noi am urmărit Guvernul din care ați făcut parte, am urmărit alianțele din care ați făcut parte, am protest, dar nu ne-am permis să rupem vreun microfon și să distrugem bunul public.

Noi am reușit să votăm, cu acceptul dl Pușcuță, în prima lectură, Politica bugetar-fiscală. Același lucru cu Bugetul public pentru anul 2021, la fel și Bugetul social. Ne-a rămas doar bugetul în medicină. Noi trebuie să votăm Bugetul în medicină.

Doamna Sandu, trebuie să avem dialog civilizat, chiar dacă suntem diferiți și avem poziții diferite. Anticipate? Noi nu ne temem, să vedem care este modalitatea juridică. Dar dvs nu doriți acest dialog. Doriți o destabilizare. Nu cred că este în folosul nostru tuturor”, a declarat Batrîncea.

Pachetul de legi cu privire la UTA Găgăuzia a fost elaborat în baza recomandărilor OSCE și Consiliului Europei

Pachetul de legi cu privire la UTA Găgăuzia a fost elaborat de un grup de lucru format din deputații Parlamentului de la Chișinău și Adunarea Populară din autonomie în baza recomandărilor experților OSCE și ai Consiliului Europei, a declarat deputatul PSRM, Vlad Batrîncea.

Vicepreședintele Parlamentului a precizat că secretariatul acestui grup a fost asigurat de experți internaționali, care sunt remunerați de Guvernul Suediei.

Potrivit lui Batrîncea, acest pachet a fost elaborat în conformitate cu convențiile internaționale și vine să reglementeze relațiile instituționale dintre Chișinău și Comrat.

”De exemplu, astăzi în Constituție este autonomia găgăuză, dar în lege nu există Adunarea Populară, care este votată de cetățenii din această regiune. Noi vorbim despre instituționalizarea anumitor relații. Acest lucru este susținut de experții OSCE, ai Consiliului Europei. Noi, socialiștii, nun am modificat nicio virgulă și nicio literă din aceste proiecte de lege, pentru că aceasta a fost doleanța experților”, a declarat deputatul.

Modificările propuse în legislație sunt inspirate din recomandările înaltului Comisar al OSCE pentru minoritățile naționale și ale Consiliului Europei, prevederile Cartei Europene a Autonomiei Locale, precum și din experiența de funcționare a altor autonomii studiate de Grupul de lucru: Tirolul de Sud din Italia, Insulele Aland din Finlanda, Țara Galilor din Regatul Unit al Marii Britanie, etc.

Proiectul de lege cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republica Moldova, consultat cu experții

Proiectul de lege cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republica Moldova, inclus astăzi pe ordinea de zi a Parlamentului, nu se referă la statutul limbii ruse, a declarat deputatul PSRM, Vlad Batrîncea.
Vicepreședintele Parlamentului a declarat că deputații din opoziție au indus astăzi opinia publică în eroare, spunând că documentul s-ar referi la statutul limbii ruse.

”Deputații au comentat astăzi în plen alt proiect de lege. Noi nu discutăm proiectul cu statutul limbii ruse, noi discutăm Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republica Moldova, de aceea că legea precedentă a fost declarată desuetă nu de noi, de PSRM, dar de Curtea Constituțională. Noi trebuie să avem legislație lingvistică. Noi nu vorbim acolo doar de limba rusă, noi vorbim de condiții în Găgăuzia și este scris: limba de stat, limba găgăuză, limba rusă. Același lucru este valabil în Taraclia unde trăiesc compact bulgarii: limba de stat, limba bulgară, limba rusă”, a explicat Batrîncea.

Deputatul susține că acest proiect de lege reglementează anumite relații: educația, pregătirea profesorilor, a cadrelor medicale, și vine să garanteze niște drepturi elementare ale cetățenilor.

”În Europa, acest lucru deja de mult este depășit. Există asemenea legislație și noi am propus același lucru. L-am consultat cu experții. Dacă proiectul trebuie îmbunătățit, nicio problemă, să vină deputații cu amendamente. Haideți să lucrăm”, a declarat Batrîncea.

Potrivit autorilor acestui proiect de lege, documentul reiterează garantarea de către stat a statutului oficial al limbii de stat în toate sferele vieții. Totodată, sunt respectate drepturile cetățenilor de a studia și valorifica limba maternă, de a contribui la dezvoltarea culturii naționale.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă