PSRM

13 decembrie 2022

Politicienii și experții optează pentru consolidarea statutului de neutralitate permanentă a RM

Cu prilejul Zilei Internaționale a Neutralității, instituită de ONU la 12 decembrie, fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a organizat în Parlamentul Republicii Moldova o masă rotundă cu genericul: „Neutralitatea permanentă a Republicii Moldova: rolul și importanța în arhitectura modernă a securității europene”.

La eveniment au participat reprezentanți ai puterii legislative a Republicii Moldova, experți în securitate, avocați specializați în dreptul constituțional și internațional, politologi și reprezentanți ai comunității științifice, precum și studenți ai universităților din capitală care studiază dreptul internațional. Evenimentul a fost moderat de Adrian Albu, deputat BCS, membru al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică.

Cu un cuvânt de salut în adresa participanților mesei-rotunde au venit președintele fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Zinaida Greceanîi și vicepreședintele Parlamentului, secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, care au îndemnat guvernarea să revină la examinarea proiectului de lege privind neutralitatea permanentă, propus de BCS.

Olga Cebotari, membră a Comitetului Executiv al PSRM, a chemat toate forțele politice responsabile să respecte Constituția și alegerea cetățenilor în favoarea continuării unei politici neutre, să consolideze și să dezvolte neutralitatea permanentă a Republicii Moldova, în conformitate cu prevederile constituționale.

Participanții la eveniment s-au exprimat în favoarea consolidării și recunoașterii statutului de neutralitate permanentă la nivel internațional în vederea asigurării securității și stabilității strategice a Republicii Moldova în contextul noului sistem european de securitate.

Victor Gaiciuc, ex-ministru al Apărării: Consider că neutralitatea este soluția problemei transnistrene.

Pavel Voicu, ex-ministrul al Afacerilor Interne, ex-ministru al Apărării: În realizarea politicii de neutralitate permanentă, Republica Moldova trebuie să se conducă de prevederile Convenției de la Haga din 1907.

Boris Negru, doctor habilitat, profesor universitar: Statutul de neutralitate permanentă nu presupune izolarea Republicii Moldova de toate țările lumii.

Constantin Starîș, jurnalist, deputat în Parlamentul RM: Cetățenii Republicii Moldova consideră sincer că principiul neutralității permanente protejează țara noastră de război. Pe final s-a menționat importanța organizării unor asemenea evenimente cât mai frecvent.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă