PSRM

28 octombrie 2020

De ce, cei de dreapta nu o plac pe Maia Sandu?

Ce cred diferiți politicieni despre integritatea liderului PAS

Pe 8 octombrie, Vlad Filat a confirmat în direct la un post de televiziune că a ajutat-o pe Sandu cu oameni în crearea Partidului “Acțiune și Solidaritate” (PAS). Mai mult, aproape două treimi dintre aceștia sunt foști membri ai PLDM. Pe scurt, PAS este PLDM-2.

Filat: „Eu am ajutat-o pe M. Sandu”

Cu toate acestea, fostul prim-ministru a ratat un punct important, și anume: nu numai că a ajutat-o pe Sandu, ci și pe Plahotniuc. Mai mult, cel puțin din 2014 dar, practic, din 2013, Sandu a jucat atît cu Plahotniuc, cît și cu oligarhii. Și faptele sunt la suprafață. Filat a oferit oameni pentru crearea PAS. Șor – bani. Oligarhul Plahotniuc a oferit sprijin în mass-media și în diferite sondaje false. Milionarul Sturza a promovat cît a putut. Miliardarul Soros a asigurat accesul la finanțare nelimitată. Usatîi a spălat-o de toate escrocheriile, convingîndu-i pe cetățeni că este cinstită și incoruptibilă, la fel ca el însuși și Plahotniuc. Se pare că oligarhii o susțin pe Sandu, iar ea cică ar lupta cu ei?

De fapt, colaborarea M. Sandu cu Plahotniuc a avut două explicații. În mai 2014, Procuratura lui Plahotniuc a închis dosarul penal adus împotriva ei cu privire la achiziționarea de camere video pentru desfășurarea examenelor de bacalaureat. Anterior, procuratura a închis și cazul lui Leancă, care a devenit imediat prim-ministru în locul demisului Filat. Ei bine, ați înțeles, nu? Și a doua explicație: Plahotniuc era un om al Departamentului de Stat și Sandu era un servitor al Departamentului de Stat. Timp de cinci ani am scris: doar un idiot poate crede că un servitor al Washington-ului va lupta împotriva altui servitor.

Sandu a plecat de la putere cînd și-a dat seama că a eșuat. Poate repeta asta în orice moment … Va pleca și pentru a doua și a treia oară. Și într-o zi poate pleca cu totul din Moldova. Pur și simplu își va lua geanta și va pleaca în același mod în care a părăsit și Guvernul.

Mocanu: „Sandu poate deveni un rău mare…”

În aprilie 2020, liderul mișcării „Antimafie”, S. Mocanu, a făcut mai multe observații dure despre Sandu, demonstrînd clar că nimic nu o leagă de Moldova și ea poate pleca în orice moment și lăsa pe toată lumea în urmă. Iată cîteva citate ale lui Mocanu: „Sandu singură a plecat de la putere cînd și-a dat seama că a eșuat. Poate repeta asta în orice moment … Va pleca și pentru a doua și a treia oară. Și într-o zi poate pleca cu totul din Moldova. Pur și simplu își va lua geanta și va pleaca în același mod în care a părăsit și Guvernul”.

Pe 13 octombrie, la emisiunea lui N. Dimoglo (la Ren TV), el a mers literalmente a mers peste M. Sandu: „Onestitatea M. Sandu este un mit. Este datoare lui Filat, Năstase și mulți alții, dar a părăsit foarte ușor obligațiile și nu are probleme cu asta”. „Sandu se va transforma dintr-un rău mic într-unul mare dacă va fi aleasă ca președinte al țării. A fost creat de Filat, fără el nu ar fi devenit niciodată lider”.

Chirtoacă: „Sandu a fost implicată în escrocheria cu miliardul”

Desigur, Năstase a vorbit despre jocurile dintre Sandu și Plahotniuc în 2016. S. Mocanu în 2019 a susținut că oamenii lui Plahotniuc se află pe listele partidului ei. Despre jocurile lui Sandu cu Plahotniuc a scris și Slusari în iunie 2020, citînd numeroase exemple. Sandu a fost ministru al educației în perioada 24 iulie 2012 – 30 iulie 2015. Cu alte cuvinte, a fost membră a Guvernelor Filat, Leancă, Gaburici, Gherman.

La 17 octombrie 2019, Partidul Liberal a mers la o conferință de presă, unde s-a afirmat că raportul comisiei care investighează jaful sistemului bancar din Republica Moldova este o confirmare suplimentară a dovezilor prezentate anterior de președintele PL D. Chirtoacă, care a demonstrat că M. Sandu, și I. Grosu au votat în favoarea deciziilor care au permis privatizarea Băncii de Economii și că întregul Guvern Leancă trebuie adus imediat în fața justiției.

Comisia specială pentru privatizare (din componența căreia face parte și I. Grosu, care este acum vicepreședinte PAS) a fost utilizată ca acoperire într-o schemă neclară pentru transferul pachetului de control al BEM. Astfel, privatizarea BEM a dus la furtul miliardului. Implicarea și complicitatea în furtul BEM sunt confirmate de hotărîrea de Guvern 414/2013, 424/2013 (M. Sandu) și decizia Comisiei de privatizare (I. Grosu), urmată de privatizarea și preluarea băncii. Un an mai tîrziu, în 2014, gaura financiară din BEM a ajuns la 14 miliarde de lei, acoperită din banii cetățenilor prin votul aceluiași guvern Leancă și al următorului cabinet condus de Gaburici.

Reamintim că la 29 august 2013 are loc privatizarea BEM. Sandu nu vine la ședință, ci îl trimite pe adjunctul său, autorizîndu-l să susțină escrrocheria. Conform decretului guvernului nr. 424 din 27 iunie 2013, I. Grosu era membru al comisiei. Apoi, la 7 noiembrie 2013 a avut loc o ședință secretă a Guvernului. Sandu nu a venit, iarăși  interesele ministerului au fost reprezentate de adjunctul ei. Pe 27 martie 2015 este luată o decizie secretă a guvernului Gaburici (nr. 124) de a aloca încă 5,34 miliarde de lei băncilor din Șor (intrată în vigoare la 30 martie 2015). M. Sandu critică decizia, dar votează pentru! De fapt, acest proces de vot a făcut parte din escrocheria pentru furtul miliardului din sistemul bancar.

În toate aceste mașinații Plahotniuc avea urechi. Iar faptul că Sandu, fiind membru al guvernului, nu a ieșit niciodată cu o declarație sau dezvăluire a faptelor de corupție din cadrul AIE, spune doar un singur lucru – de dragul unui loc cald, ea este pregătită pentru orice.

Cebotari: „Sandu a votat pentru concesionarea aeroportului”

Pe 20 septembrie 2019, democratul V. Cebotari a demonstrat dovezi video că Sandu a votat în favoarea concesiunii aeroportului. Acest lucru s-a întîmplat pe 29 mai 2013. Sandu a susținut concesionarea aeroportului și organizarea licitației pentru selectarea concesionarului. Și acesta a fost un pas serios în implementarea uneia dintre cele mai mari escrocherii care a dus la pierderea singurului aeroport internațional al țării. Argumentul potrivit căruia aeroportul nu era rentabil este fals. În 2009 – 2013, conform datelor portalului de mold-street, aeroportul a avut un profit total de 120 de milioane de lei! La 30 mai, a fost emis decretul guvernamental Nr. 321, care, în clauza 6 din anexe, păstra cei 9 euro pentru concesionar, care constituia taxa de modernizare. Adică, de la bun început, decizia a fost criminală!

La 30 august 2013, a fost semnat un contract cu firma „Avia Invest” SRL, privind concesionarea activelor Aeroportului Internațional Chișinău și a zonei adiacente. La 4 octombrie 2013, Sandu se abține de la recunoașterea transferului aeroportului către concesiunea Avia Invest, dar nici nu votează împotriva. De fapt, a fost un sprijin tacit pentru nelegalitate.

Este curios că în august 2019, fiind deja prim-ministru, M. Sandu s-a întîlnit cu N. Rothschild la Ambasada SUA. Ulterior, Rothschild a devenit concesionarul aeroportului…

Țîcu: „Sandu este o ipocrită!”

Liderul PUN, O. Țîcu, a acuzat-o în repetate rînduri pe Sanda de ipocrizie și că a jucat pe două fronturi. În opinia lui, ea i-a trădat pe cei de dreapta cînd a negociat cu Kozak, apoi a încheiat o alianță cu Dodon, apoi a refuzat să trimită guvernul Chicu să demisioneze.

Pe 25 octombrie 2019, Țîcu a spus că există agenți din Moscova în jurul lui Sandu care îi impun o agendă. Și unul dintre ei este presupusul V. Kulminski! Pe 14 iulie 2020, el a mai declarat: „Maia Sandu își sprijină coarnele de pămînt cînd nu este necesar și își pune coada între picioare atunci cînd situația politică o impune”. Pe 10 iulie 2020, Țîcu a spus că cel mai favorabil adversar la alegerile prezidențiale pentru I. Dodon va fi liderul PAS M. Sandu. „În primul rînd, acest lucru este un deja vu, iar în al doilea rînd, sondajele au arătat că 30% dintre alegători nu vor vota pentru o femeie”. „Am mari îndoieli cu privire la abilitățile politice ale doamnei Sandu. Spun asta din ceea ce am văzut în blocul ACUM – felul ei de a gîndi și de a acționa. Prefer să lupt în campania prezidențială față în față, să exprim orice cred. Sper că oamenii vor înțelege care este diferența!”

Potrivit lui O. Țîcu, A. Năstase a comis o greșeală la alegerile din 2016, refuzînd să participe la alegeri în favoarea lui M. Sandu, deoarece liderul partidului Platforma DA avea mai multe șanse să-l învingă pe I. Dodon decît M. Sandu…

  1. Slusari: „Sandu a jucat împreună cu Plahotniuc”

Cu cîteva luni în urmă, vicepreședintele PPDA A. Slusari a arătat pas cu pas modul în care M. Sandu l-a răsfățat pe fugarul oligarh V. Plahotniuc și continuă să-i joace jocurile.

Pe 23 ianuarie 2015 M. Sandu a votat fără nicio îndoială pentru numirea lui A. Candu în funcția de președinte al Parlamentului. Pe atunci, toată lumea știa deja despre furtul miliardului. La 18 februarie 2015 PDM votează pentru guvernul Gaburici, controlat de Plahotniuc. Însuși M. Sandu a devenit membru al Guvernului. În octombrie 2016, A. Năstase și PPDA au sprijinit-o necondiționat pe M. Sandu la alegerile prezidențiale. Pe 8 iunie 2019 Platforma DA susține în mod deschis guvernul minoritar al lui Sandu fără a întreba dacă are 51 de voturi, inclusiv cu cele ale reprezentanților socialiști. În noiembrie 2019, Sandu, fără să-și consulte partenerii din blocul ACUM, a luat o decizie unilaterală de a-și asuma responsabilitatea schimbării legii privind selecția Procurorului General, după ce concursul pentru această funcție a fost declarat neconstituțional. Guvernul a căzut, PPDA și PAS au fost trimiși în opoziție, pierzînd posibilitatea de a participa la comisiile parlamentare, inclusiv cele mai importante dintre ele (securitatea statului, bugetul și finanțele, relațiile internaționale și jurisdicția). Participarea la unele dintre ele a fost păstrată numai datorită lui A. Năstase.

Din același motiv, reprezentanții PPDA și PAS își pierd influența politică în 2/3 din consiliile raionale …

  1. Năstase: „Eu i-am cedat M. Sandu în 2016. Acum este rîndul ei”

La 1 martie 2020, A. Năstase a fost primul care a anunțat că va candida la funcția de președinte. Tot atunci, el a anunțat motivul acestei decizii, repetînd și astăzi.

„Am refuzat să particip la alegerile prezidențiale din 2016, cedînd în fața doamnei Sandu. Potrivit sondajelor, poziția mea a fost mai bună, am avut mai multe șanse. Am vrut să candidez și să cîștig. M. Sandu ar fi perfect pentru postul de prim-ministru, dar ea a vrut să candideze, să meargă pînă la capăt. „Și am cedat”, a spus A. Năstase. Potrivit acestuia, M. Sandu a promis că va sprijini candidatul PPDA la următoarele alegeri prezidențiale. „Încă mai aștept ca doamna Sandu să se țină de cuvînt, așa cum am făcuteu  în 2016. Este foarte important pentru mine ca aceste promisiuni să fie respectate nu numai față de politicieni, ci și față de cetățenii obișnuiți”, a declarat liderul Platformei DA.

Toată lumea putea vedea cum s-a încheiat așteptarea lui Năstase. Sandu nu numai că a mers la alegeri, dar a încercat, prin Partidul Popular European, să-i forțeze pe candidații rămași din flancul drept să se retragă din alegeri în favoarea ei. La fel ca în 2016…

Zece întrebări ale lui G. Costandachi

Nu numai politicienii de dreapta, ci și economiștii de dreapta au întrebări pentru M. Sandu.

Cunoscutul expert în domeniul economiei G. Costandachi a publicat un mesaj pe rețeaua de socializare, în care îi punea 10 întrebări candidatului din partea partidului PAS.

Expertul scrie că, de fapt, are mult mai multe întrebări pentru M. Sand, dar le-a publicat pe cele mai importante:

  1. De ce ați autorizat schema propusă de Leancă de a organiza furtul bancar?
  2. De ce ați autorizat dăruirea aeroportului unei grupări mafiote, ați permis taxa de 9 euro să fie scoasă din buzunarul cetățenilor săraci? Ați avut ceva de aici?
  3. De ce ați autorizat scoaterea din visteria statului și furtul a unui miliard de dolari, pentru a acoperi alt miliard de dolari care a fost furat de la BEM și încă 2 bănci?
  4. De ce ați încălcat propriile promisiuni de a selecta o echipă de experți onești pentru alegerile parlamentare din 2019, dar ați folosit metodele mizerabile de a vă înconjura cu oameni docili și de nimic, din cei care au fost implicați în scheme?
  5. De ce ați lăsat cetățenii în voia sorții în momentul cel mai greu, ați dat bir cu fugiții de la guvernare, cînd ați văzut că nu se primește și nu aveți capacități de administrare?
  6. De ce în perioada de 5 luni de guvernare nu ați întreprins absolut nimic, pentru ca statul să fie sos din ghearele oligarhice, așa cum ați promis?
  7. De ce în funcțiile cheie, venind la guvernare, după petrecerea concursurilor, erau lăsați tot oamenii vechi a lui Plahotniuc, și adăugați alții – rude, neamuri, oameni care au luat parte la scheme de corupție, furtul miliardului?
  8. De ce venind la guvernare ați: majorat cotele impozitului pe venitul persoanelor fizice aplicabile la achitările în avans, de la 7 la sută la 12 la sută; majorat tarifele la energia electrică; majorat impozitarea creșterii de capital pentru persoane fizice de 2,5 ori; eliminat scutirile de TVA la mărfurile importate prin parteneriate public-privat; majorat cota TVA de la 10 la 20 % pentru HORECA; majorat impozitarea cu 24 % a sumelor aferente tichetelor de masă; diminuat valoarea neimpozabilă a coletelor primite de la cetățenii noștri de peste hotare de la 300 de euro la 200 euro;
  9. De ce ați încălcat atît de grosolan propriul angajament, dat, apropo, tot în fața cetățenilor, oficial și solemn, că nu veți face nici o coaliție cu nimeni?
  10. Cît mai puteți manipula, minți, intoxica, plînge, acuza poporul și pe toți, oare nu e timpul să vă priviți dintr-o parte și să vedeți răspunsul?”.

În mesajul său, G. Costandachi își exprimă îndoiala că M. Sandu va putea răspunde la aceste întrebări.

Bogdan Țîrdea, politolog

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă