14 mai 2020
Igor Dodon spune că ancheta în dosarul furtului miliardului a progresat substanțial: Вор должен сидеть в тюрьме, и он сядет
Președintele țării, Igor Dodon, spun că procurorii au progresat substanțial în investigarea furtului miliardului, iar în cel mai scurt timp cetățenii vor simți acest fapt. Declarațiile au fost făcute după ședința Consiliului Suprem de securitate.
„În 2015-2019 au fost mai multe investigații, dar în opinia celor prezenți la ședință au fost mimate încercărilor de a găsi vinovatul și de a întoarce banii. Chiar și raportul Kroll a fost o filieră greșită. Am examinat toate etapele și la ce concluzii au ajuns diferite organe. Anul trecut a fost un raport și al Comisei parlamentare. În mare parte concluziile raportului se confirmă. Este vorba de cei care au pregătit acest furt, inclusiv membrii Comitetului de Stabilitate Financiară, format din foști premieri, miniștri ai economiei”, a declarat Igor Dodon.
Președintele mai spune că pe parcursul ultimelor luni procurorii au pus sub învinuire 10 bancheri și au creat echipe comune de investigații.
„Există progres substanțial în ceea ce ține de investigarea fraudei bancare. Cei care au comis aceste încălcări, ne privesc și înțeleg despre ce vorbesc, și oamenii care așteaptă lucruri concrete. Stimați concetățeni, în timp apropiat toți vor ajunge unde trebuie. Există organe de anchetă, dosare e clar la ce persoane se referă. Вор должен сидеть в тюрьме и он сядет”, a conchis președintele.
Dosarul cu 1,5 mln euro de contrabandă va fi transmis în scurt timp în judecată, iar banii vor veni în bugetul de stat
Contrabanda a fost subiect de discuții în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate, care s-a desfășurat astăzi. Părțile au examinat lacunele din legislație și modificările la Lege, care urmează să fie făcute, pentru a preveni acest tip de infracțiuni.
În cadrul unui briefing de presă, șeful statului a anunțat detalii și despre contrabandă cu valută, care a fost descoperită recent la punctul de trecere Leușeni. Potrivit șefului statului, în scurt timp, dosarul va ajunge pe masa judecătorilor, iar după ce va fi pronunțată decizia finală, banii vor fi transmiși în bugetul de stat.
“Știți că zilele trecută SIS și Vama au depistat la un depozit cutii pentru țigări de contrabandă de zeci de milioane de euro. Astfel de activități vor continua. Chihlimbarul, schemele s-au stopat, spirtul – schemele s-au stopat. Dacă se mai joacă cineva cu asta, vom reacționa ferm și dur”, a spus președintele.
Precizăm că după ce vameșii au depistat 1,5 mln de euro de contrabandă la punctul de trecere Leușeni au fost efectuate 13 percheziții, la mai multe adrese din țară. În rezultat a fost stopată o tentativă de contrabandă cu țigări, care urmau să ajungă în țările UE.
În 2019, dacă Guvernul Sandu insista ca Avia Invest să achite datoria de 118 milioane de lei, Aeroportul putea fi întors statului
Președintele Igor Dodon a anunțat după ședința Consiliul Suprem de Securitate (CSS) că Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) va fi întors în proprietatea statului. Igor Dodon a afirmat că în prezent există mai multe premise pentru anularea contractului de concesionare a AIC, fapt ce ”i-a activizat pe unii să facă presiuni asupra deputaților, Guvernului Chicu și să folosească Curtea Constituțională în calitate de instrument politic” .
”Sunt depuse mai multe eforturi pentru ca aeroportul să revină statului. Sunt mai multe motive: anularea acordului – au fost încălcări la momentul semnării; neexecutarea angajamentelor investiționale – nu s-au investit peste 66 de milioane de euro; insolvabilitatea Avia Invest care este datoare statului cu zeci de milioane de lei”, a spus Dodon.
Președintele a remarcat că procedura de insolvabilitate a companiei concesionare a AIC, putea fi începută încă în vara anului trecut de către Guvernul Maiei Sandu, însă acesta a preferat să dea răgaz de aproape un an Avia Invest pentru stingerea datoriilor față de stat. Șeful statului susține că astfel Sandu a torpilat procedura de întoarcere în proprietatea statului a AIC.
”Anul trecut, când s-a schimbat Guvernul, datoria față de stat era de 118 milioane de lei. Guvernul Sandu a semnat în iulie o tranzacție de reeșalonare, ca această datorie de 118 milioane de lei să nu fie achitată imediat, ci eșalonat până în mai 2020. Dacă insistau atunci ca să fie achitate 118 milioane de lei, atunci putea să fie anunțată procedura de insolvabilitate la Avia Invest și atunci imediat se anula acordul de concesionare”, a spus Dodon.
Președintele a menționat că a solicitat de la Guvernul Chicu detalii de ce funcționarii din fostul Guvern au permis o astfel de reeșalonare în detrimentul statului.
Igor Dodon a mai anunțat că, în prezent, Avia Invest are o datorie față de stat de vreo 50-60 de milioane de lei.
” Conturile sunt blocate și este un punct în acordul de concesionare că, în caz de insolvabilitate contractul se consideră automat anulat. Înțelegeți de ce s-au activizat unii pentru că, în câteva săptămâni rămân fără aeroport. Iată cum se explică presiunea asupra deputaților, guvernului Chicu, încercarea de a utiliza Curtea Constituțională în calitate de instrument politic”, a declarat șeful statului.
Președintele a dat asigurări că instituțiile statului vor merge ferm pe două subiecte de importanță națională: Aeroportul Internațional Chișinău și frauda bancară.
”Indiferent de ce vor face, noi vom ajunge până la capăt și pe aeroport și pe furtul miliardului. Acțiuni vor fi în timpul cel mai apropiat”, a conchis președintele.