22 iulie 2019
Gaik Vartanean: Statul Republica Moldova în ultimii ani a fost paralizat
Gaik Vartanean, deputat din fracțiunea Partidului Socialiștilor, consideră că statul Republica Moldova în ultimii ani a fost paralizat. „Nu au lucrat și actualmente unele instituții nu lucrează. Începînd de la instituțiile de reglementare și apărare și terminînd cu instituțiile din sistemul judiciar”. La fel, potrivit deputatului, procuratura generală nu face nimic de cîțiva ani. El spune că Procuratura deja timp de o lună nu înțelege că puterea s-a schimbat și oamenii așteaptă punerea în aplicare a Declarației politice de „dezoligarhizare” a statului. Opiniile au fost exprimate în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Dezoligarhizarea” și „Decapturarea” statului: limitele legalității”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.
Potrivit deputatului, despre „dezoligarhizare”, și „decapturare”, se vorbește de mai mulți ani, inclusiv structurile europene, mass-media din Vest, dar și experți. „Pe 24 februarie, indirect, despre aceasta a vorbit alegătorul moldovean votînd pentru două puteri mari de opoziție și despre asta a spus Parlamentul prin acea declarație cu care și-a început activitatea pe 8 iunie”, spune Gaik Vartanean.
Gaik Vartanean consideră că tuturor le este clar că Partidul Democrat și instituțiile de stat erau doar instrumente pe care Vladimir Plahotniuc le folosea pentru proiectele sale de business. „Cu ajutorul acestor instituții, el asimila banii de la toate întreprinderile de stat, bani veneau și din scheme, și din toate relațiile pe care acesta le avea. Populația Moldovei, de trei milioane, era doar statistică care suferea de sărăcie, corupție și instituții capturate”, a relatat deputatul.
Socialistul consideră că reformarea sistemului din Republica Moldova trebuie făcut de oameni profesioniști, necompromiși, pentru care onoarea și profesionalismul este mai presus decît interesele de partid. Asta, în contextul în care fosta guvernarea, potrivit lui, lucra cu oamenii reieșind exclusiv din două considerente: lăcomia și frica. Lăcomia față de bani și frica față de dosarele penale.
În altă ordine de idei, potrivit lui Gaik Vartanean, coaliția dintre PSRM și Blocul ACUM a apărut „pentru că oamenii au vrut să pună capăt regimului Plahotniuc”. La momentul actual, spune dînsul, nivelul de încredere în coaliția PSRM-ACUM este de 80%. Deputatul recunoaște că pentru multe persoane această coaliție a fost o surpriză, dar ceea ce s-a întîmplat pe 8 iulie a deschis o nouă eră politică în Moldova. „Dezoligarhizarea va fi făcută de oamenii, de politicieni din noua clasă politică, dar dacă cineva nu va face ceva, alegătorii îi va taxa începînd cu alegerile locale și continuînd cu cele parlamentare care mai devreme sau mai tîrziu vor avea loc”, a conchis socialistul.
Deputatul PSRM susține că actuala guvernare, pe de o parte, a inițiat procesul de „dezoligarhizare”, iar, pe de altă parte, a inițiat procesul de refacere a relațiilor cu partenerii externi. Totodată, dînsul este de acord că proiectele sociale bune trebuie continuate.
Gaik Vartanean afirmă că, din punctul său de vedere, Partidul Democrata rămas în trecutul politic al țării și crede că lui Dumitru Diacov nu-i va reuși reînvierea acestuia. „Este deja un „cadavru politic” și noi asta o să vedem la alegerile locale, deoarece acum nimeni nu-i va obliga pe oamenii simpli, lucrătorii instituțiilor publice să voteze pentru Partidul Democrat”, susține deputatul PSRM.
Dezbaterile publice „Dezoligarhizarea” și „Decapturarea” statului: limitele legalității” constituie ediția a 113-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.