PSRM

16 noiembrie 2017

Deputații PSRM solicită investigarea activității celor care au profitat de sănătatea copiilor, în calitate de grup criminal organizat

Fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor a adresat astăzi, 16 noiembrie, procurorului social o cerere de examinare a cazului de anul trecut de otrăvire în masă a copiilor din grădinițe, prin prisma articolului 46 din Codul Penal, care stipulează că: ” Grupul penal organizat este o reuniune stabilă de persoane care s-au organizat în prealabil pentru a comite una sau mai multe fracțiuni „.

Acest lucru a fost declarat după ședința parlamentului de către deputatul PSRM, Vlad Batrîncea. El a menționat că societatea este deja suficient de informată despre ceea ce s-a întâmplat anul trecut. Prin urmare, în parlament ar trebui să se discute partea juridică a problemei. Societatea trebuie să cunoască cum au fost  pedepsiți toți organizatorii și participanții la această schemă criminală.

Vlad Batrîncea a reamintit textul articolului 47(1) din Codul Penal, care prevede că ”Organizaţia criminală este o reuniune de grupuri criminale organizate într-o comunitate stabilă, a cărei activitate se întemeiază pe diviziune, între membrii organizaţiei şi structurile ei, a funcţiilor de administrare, asigurare şi executare a intenţiilor criminale ale organizaţiei în scopul de a influenţa activitatea economică şi de altă natură a persoanelor fizice şi juridice sau de a o controla, în alte forme, în vederea obţinerii de avantaje şi realizării de interese economice, financiare sau politice”.

Articolul 47(4) spune că ”Organizatorul şi conducătorul organizaţiei criminale poartă răspundere pentru toate infracţiunile săvîrşite de această organizaţie”.

De ce anume prin această prismă socialiștii au solicitat procuraturii să investigheze cauza cu produsele alterate? Pentru că timp de un an nu s-a schimbat nimic – nici un funcționar nu a fost condamnat după otrăvirea copiilor. El a amintit că asistenta fostului ministru al Educației, Corina Fusu, a participat în această schemă coruptă.

”Mai puțin ne interesează informația Procuraturii Anticorupție pentru că ea ne comunică un caz particular cu un agent economic – 120 kg de pește. Ne interesează activitatea penală în grup și organizație criminală pentru că aici au fost implicați factorii de decizie, funcționari publici”, a menționat Vlad Batrîncea. ”Primarul general de Chișinău l-a numit pe Alexandru Fleaș, șef interimar al Direcției Generale Educație. Primarul general împreună cu Fleaș au numit 5 conducători de Direcție educație în sectoarele mun. Chișinău. Ei împreună au organizat și au trucat licitațiile publice, precum și au favorizat unii agenți economici care prestau produse alimentare în grădinițe de zeci de milioane de lei. Sunt fluxuri bănești enorme”.

Deputatul a adus un exemplu: un pachet de unt de la producător, care costă 18,50 de bani, în rezultatul achizițiilor publice, într-un sector din Chișinău costă 21 de lei, în altele – 27 lei, 28 lei și 31 lei. Banii au fost furați și nimeni nu a răspuns pentru aceste licitații trucate.

Vlad Batrîncea a declarat că există acoperire politică, din această cauză procuratura nu a dus la capăt această finalitate logică și acest dosar.

”Considerăm că procuratura nu a fost reformată pentru acest lucru. Procuratura Anticorupție a fost înființată pentru a depista anumite scheme ilegale cu implicarea funcționarilor corupți. Nu este nevoie ca împotriva fiecărui agent economic  să fie intentat dosar penal aparte dacă este vorba despre organizație criminală. Ei au creat acest sistem, au câștigat zeci de milioane de lei și au otrăvit copiii”, a spus deputatul.

El a menționat că în fruntea acestei scheme a stat Dorin Chirtoacă, care l-a numit pe Alexandru Fleaș și cinci conducători ai direcțiilor de sector, care, de asemenea, au fost și Președinții comisiilor de achiziții publice. Adică ei au fost puși de Dorin Chirtoacă ca să trucheze achizițiile publice.

”Avem informație concretă precum că Fleaș colecta lunar bani de la acești conducători ai insituțiilor de control, iar acești bani ajungeau lunar în caznaua Partidului Liberal”.

Vlad Batrîncea a menționat că intituțiile de drept din RM nu întreprind nimic ca să oprească această schemă care continuă să lucreze. Anume de astfel de cazuri ar trebui să se ocupe Procuratura Anticorupție.

El a subliniat că pentru păstrarea unor astfel de scheme cetățenii Chișinăului sunt încurajați să boicoteze referendumul privind demisia lui Dorin Chirtoacă.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă