PSRM

27 august 2022

31 de ani de independență. Adela Răileanu: Trebuie să avem convingerea că țara noastră se va afirma în lume

La trei decenii de independență, Republica Moldova este un stat cu multe teme nerezolvate – a declarat, pentru TRIBUNA, Adela Răileanu, deputat, membru al Comitetului Executiv al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova(PSRM).

Potrivit spuselor sale, țara se află într-o profundă criză economică, agravată de mișcările tectonice din regiune, dar și de incompetența extremă a oamenilor aflați în fruntea statului.

“Drept consecință, sărăcia pătrunde tot mai adânc în păturile sociale și afectează puternic bunăstarea oamenilor, care sunt determinați, în continuare, să părăsească țara, în căutarea unui trai mai bun.

Instituțiile statului au fost erodate de-a lungul anilor de corupție, iar mai nou, au fost transmise controlului extern, prin interpuși sau persoane loiale, care sunt departe de a servi statul Republica Moldova. Asta afectează intens caracterul suveran al țării și este cea mai mare amenințare la adresa statului de la obținerea independenței. Cu demnitari și conducători aserviți străinilor, riscăm să ne trezim într-o bună zi, fără independența și fără suveranitatea de care ne mai putem, azi, bucura”, a relatat deputatul.

Adela Răileanu a mai spus că, din păcate, moldovenii așa și nu au reușit, în acești ani, să lanseze proiecte de țară, cu viziuni și cu obiective bazate pe interesul național.

“Statul nu a furnizat strategii de dezvoltare durabilă, strategii pentru consolidarea securității naționale, strategii de protecție socială veritabilă, care să fie puse în aplicare metodic, indiferent de schimbarea Guvernului. Toate strategiile au fost făcute din considerente politice, fără să fie luat în calcul interesul omului și al țării.

Azi nu există planuri autentice de stopare a catastrofei demografice în care ne-am pomenit. Avem un stat dezarmat în fața unei eventuale crize energetice de proporții și nici nu avem certitudinea că Guvernul are capacitatea să asigure cel puțin securitatea alimentară a țării, în contextul secetei severe și a crizei din regiune.

Dar cel mai mult ne-a lipsit în aceste decenii o concepție de unitate națională.

Suntem astăzi un popor dezbinat și ciopârțit, cu o gândire haotică și cu puțină încredere în ziua de mâine. Suntem un stat cu falși patrioți, care au răspândit de-a lungul anilor idei anti-moldovenești, preferând să aleagă calea dispariției Republicii Moldova. În școală și în grădiniță copiilor nu li se mai cultivă devotamentul față de patrie, dragostea de mamă și respectul față de valorile naționale. Acum ei rostesc cu mândrie catrene unioniste, intonează imnuri străine și sunt deprinși să le fie jenă, că sunt moldoveni, că au o Patrie, pe nume Moldova.

Prin urmare, consider că suntem într-o perioadă continuă de declin național. Iar asta e mai periculos decât toate crizele sociale și economice luate împreună. Vor fi destule voci, care, în aceste zile importante, vor trece în lista de realizări Acordul de asociere cu UE; Cererea de aderare la UE; crearea Zonelor Economice Libere; construcția de drumuri și căi ferate; spitale, școli și grădinițe. Însă toate acestea nu valorează nimic pe lângă drama pe care o trăiește poporul nostru.

E suficient să urmărești, în această săptămână a sărbătorilor naționale, mesajele transmise de la instituția publică ”Teleradio-Moldova”. O generație întreagă de jurnaliști a luptat, ani buni, ca să aducă această instituție în slujba poporului, însă într-o clipă a fost transformată într-un megafon al puterii. De acolo aflăm că suntem un alt popor, că patria noastră este într-o altă țară și că suntem un neam cu identitate falsă. Nu poți construi o țară puternică și nu poți consolida un popor în jurul unei idei, când la nivel de stat se propagă ideologii infecte, iar mesajele de dezbinare și ură iau locul celor patriotice și naționale”, a menționat ea.

Fiind întrebată – Ce credeți că are nevoie țara noastră în următorii 5-10 ani?, Adela Răileanu a spus: “Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie invocat, în primul rând, contextul istoric în care ne aflăm. Situația în lume, dar în special în regiunea noastră, arată că suntem în pragul unor schimbări istorice. Lumea nu mai funcționează după regulile de altă dată. Marii jucători mondiali s-au încăierat în regiunea noastră și se pare că au de gând să utilizeze tot arsenalul, aici, pentru a-și atinge scopurile.

Pentru noi, un stat cu instituții vulnerabile și ghidate de la distanță, cu un popor dezbinat și aflat sub influența războiului informațional, cu o guvernare care s-a alăturat unei părți din conflict, suntem aproape condamnați.

Nu voi exagera, dacă voi spune că în următorii 5-10 ani țara noastră va trebui să învețe să supraviețuiască. Și aici e important de menționat că soluția pentru supraviețuire nu trebuie să fie una militară, așa cum ne ghidează cei din afară. Soluția pentru supraviețuire trebuie să fie exclusiv diplomatică.

Diplomația și echilibristica sunt două elemente de care trebuie să ne ghidăm acum. Guvernul actual și cele care vor mai fi, trebuie să utilizeze toate mijloacele, pentru a ieși nevătămați din tulburările geopolitice, în care am fost prinși.

Nu voi veni cu nimic nou când voi spune că urmează ani grei în față. Însă din orice problemă există o ieșire, iar când e vorba de păstrarea independenței și suveranității, statul și poporul nostru trebuie să facă apel la înțelepciune și la trecutul istoric. Să nu ne lăsăm provocați și atrași, fără voie, în conflictele și neînțelegerile străine, pentru că riscăm să pierdem totul”.

Deputatul, în mesajul său pentru cetățeni, pentru țară, la 31 de ani de independență, a spus:

“Îmi doresc foarte mult ca oamenii acestei țări să ajungă într-o zi când vor avea mai puține griji, când își vor petrece viața nu doar în dezbateri politice și în reglări de conturi, dar în liniște și cu încredere în ziua de mâine.

Moldovenii sunt prea muncitori și buni la inimă și nu merită viața pe care o au azi. Ei merită să trăiască mai mult și să muncească mai puțin, merită să aibă mulți copii pe care să-i crească și să-i educe în spiritul valorilor și tradițiilor noastre seculare. Moldovenii merită mai mult și speră la mai mult, însă, din păcate, primesc, mereu, tot mai puțin.

Iată de ce aș vrea să învățăm să cerem de la cei care conduc țara tot ce merităm! Să cerem realizarea promisiunilor privind o viață decentă, să cerem să fim auziți și să avem curajul să ne spunem durerea atunci când suntem umiliți de cei care iau decizii.

Trebuie să avem convingerea că țara noastră se va afirma în lume și va deveni una prietenoasă cu oamenii ei. Este important ca noi, cetățenii, să nu pierdem speranța și să nu ne supărăm pe țara noastră. Nu ea este de vină de vremurile grele pe care le trăim. Știm cu toții cine sunt vinovații. Este important să învățăm din greșeli și cu fiecare decizie, pe care o luăm, să devenim mai buni și să facem și țara noastră mai puternică.

La mulți ani, Republica Moldova!”.

 

31 de ani de independență. Adela Răileanu: Trebuie să avem convingerea că țara noastră se va afirma în lume

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă