PSRM

08 iunie 2022

Majoritatea PAS, acuzată de lipsă de transparență: Proiectele sunt votate pe bandă rulantă, fără a oferi timp pentru examinare

Situație tensionată la ședința Comisiei parlamentare pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media. Majoritatea PAS a fost acuzată de lipsă de transparență, la aprobarea proiectelor de legi. Mai exact, vicepreședintele Comisiei, deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Adela Răileanu, a anunțat că în această dimineață, la ora 8:35, a primit spre examinare cinci proiecte de legi cu un volum total de peste 100 de pagini, pe care urma să le studieze în două ore și să se pronunțe pe marginea acestor acte.

„Noi aici vorbim de calitatea procesului legislativ, sau facem doar pentru a le trece într-un ritm galopant? Noi trebuie să venim la ședință pregătiți. Dar de la 8:35, unde sunt mai multe de 100 de pagini, cine poate să le studieze cel puțin pe diagonală? Un proiect nu doar îl citești, trebuie să te consulți, noi nu suntem specialiști pe toate domeniile și ai nevoie de expertiză din partea colegilor care sunt pe segmentul economic, social. Aici nu este vorba doar despre volumul pe care noi nu îl putem asimila, dar și de procesul de transparență a Parlamentului. Doar la aceste proiecte trebuie să aibă acces și societatea civilă, experții în domeniu, oamenii care sunt vizați. Mă întreb, pentru ce suntem salariați? Ca în trei ore să ridici mâna?”, a declarat Adela Răileanu.

Președintele Comisiei, deputatul PAS, Liliana Nicolaescu-Onofrei a recunoscut că actele au venit prea târziu și că nici ea nu a reușit să le studieze în totalitate.

„Îmi pare rău, asta e. Trebuie să le analizăm cât mai repede”, a mai spus Nicolaescu-Onofrei.

Cele cinci proiect se referă la acorduri de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare, Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare și acordul dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă