PSRM

17 februarie 2022

Majoritatea parlamentară nu susține propunerea de a introduce cota zero la venitul reinvestit

Deputații PAS au respins propunerea fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor de a include pe ordinea de zi a Parlamentului proiectul de lege care prevede introducerea cotei zero la venitul reinvestit.

Socialistul Petru Burduja a declarat că acest proiect are avizul Guvernului și raportul comisiei economie, buget și finanțe. Deputatul a amintit majorității parlamentare că această propunere a fost unul din angajamentele primare pe care PAS și le-a asumat în fața alegătorilor.

”Este o măsură necesară la ziua de astăzi, când vedem o incertitudine legată de activitatea economică. Agenții economici trebuie să aibă o măsură de susținere și asta este o acțiune binevenită în ceea ce ține de crearea locurilor de muncă, atragerea investițiilor, promovarea exportului producției autohtone (…) Mai mult decât atât, în campania electorală acesta a fost unul din primele puncte promovate de majoritatea parlamentară”, a declarat Petru Burduja.

Amintim, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au înregistrat, în august 2021, în Parlament inițiativa care prevede introducerea cotei zero a impozitului pe venit pentru persoanele juridice, gospodăriile țărănești și întreprinzătorii individuali, cu condiția direcționării venitului obținut spre investiții în dezvoltarea producției proprii. Majoritatea parlamentară a respins în repetate rânduri dezbaterea proiectului în ședințele plenare. De asemenea, și Guvernul Gavrilița a dat aviz negativ la acest proiect, argumentându-și refuzul prin faptul că ”impactul bugetar în primul an de implementare a măsurii va constitui 1,9 miliarde de lei, iar în al doilea an 3,2 miliarde de lei. Ulterior, deputații PAS au refuzat să includă această inițiativă ca amendament la politica bugetar-fiscală pentru anul 2022.
Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, a recunoscut că, în cadrul dezbaterilor asupra politicii bugetar-fiscale, agenții economici au solicitat Guvernului să includă pentru anul 2022 introducerea cotei zero la venitul reinvestit. Cu toate acestea, în opinia lui Budianschi, cota zero nu este cel mai bun instrument de stimulare a investițiilor.

PAS a promis în campania electorală din vara trecută că va implementa programe de susținere a antreprenorilor, iar printre angajamentele luate era și introducerea cotei zero la venitul reinvestit.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă