PSRM

27 iulie 2022

Cum Moldova s-a transformat într-un ”stat parazit”: de ce partenerii externi ai PAS trebuie să decidă cum vom supraviețui în această iarnă

”În anii de independență statul nostru a fost etichetat în mai multe moduri: și stat „capturat”, și stat „eșuat”, dar autoritățile de astăzi au mers și mai departe și transformă Moldova într-un „stat-parazit”, despre aceasta a vorbit Olga Cebotari, membru al Comitetului Executiv al PSRM, într-un comentariu acordat ziarului ”Komsomoliskaia pravda”:

– Din momentul în care Partidul Acțiune și Solidaritate a venit la guvernare, scăderea nivelului de trai datorită inflației scăpate de sub control a devenit motivul principal de îngrijorare al cetățenilor. Atâta timp cât politicienii de la guvernare sunt incapabili sa ofere țării un mediu social-economic stabil, nu poate exista climatul unei vieți mai bune.

Republica Moldova este transformată treptat într-un „stat-parazit” care nu mizează pe dezvoltarea propriei economii, industrii dar care stă cu mana întinsă la partenerii externi. De vina la toate problemele existente din tară  este situația din lume, regiune dar nicidecum politica dezastruoasă a partidului de la guvernare.

Observând ce se întâmplă în tara noastră ne punem întrebarea legitima, cine ia decizii în Republica Moldova? Toate deciziile importante pentru țară par a fi luate la mii de kilometri depărtare, ca parte a unui scenariu, fără a se ține cont de realitățile Moldovei. Renunțarea autorităților actuale la independență în luarea deciziilor este o crimă conform legii, iar privarea cetățenilor noștri de dreptul de a participa la soarta țării este o crimă prin definiție.

În opinia conducerii țării, moldovenii nerecunoscători și nerăbdători nu vor să înțeleagă intențiile, nu sunt capabili să vadă perspectiva de basm, adresează prea multe întrebări. Se pare că PAS a mizat totul pe o singură carte, considerând că o renunțare demonstrativă la orice tip de cooperare cu Federația Rusă le va asigura sprijin politic în Occident, iar după sprijin vor urma bani, vizite, tehnologii politice și realegeri după realegeri. Dar oare de așa ceva au nevoie cetățenii Moldovei?

Săptămâna trecută, președinta Maia Sandu a confirmat faptul că nu regretă că a refuzat să zboare la Moscova pentru a negocia un preț bun la gazele naturale pentru țara sa. Ea a declarat ferm că nu intenționează să vândă nicio bucată din pământul Moldovei de dragul unui preț mai mic. Dar noi ținem minte că, după semnarea cunoscutului acord privind gazele naturale, președinta a respins categoric orice bănuială a jurnaliștilor că în timpul negocierilor ar fi fost înaintate anumite condiții politice sau geopolitice.

Apar două întrebări. Prima: ce parte din pământul moldovenesc erau forțați să vândă foștii șefi de guvern și de stat atunci când negociau un preț mult mai avantajos la gazele naturale pentru noi? Și a doua: când președintele Maia Sandu a spus adevărul?

Poate, în timpul campaniei electorale, când declara că „pentru mine nu e o problemă să merg la Moscova, la negocieri cu Putin, pentru că nu am interese proprii, voi vorbi din numele poporului meu, reieșind din interesul poporului meu. Cetățenii mei sunt foarte importanți pentru mine și eu voi purta aceste negocieri [cu Putin] în interesul lor”. Se pare că nu.

Poate poziția principială a autorităților moldovenești vizavi de conflictul dintre Rusia și Ucraina a schimbat totul? Și iarăși nu, pentru că negocierile în privința gazelor naturale s-au încheiat anul trecut.

Și dacă reieșim din aceasta, se clarifică și toate celelalte aspecte și circumstanțe: de ce, pe neașteptate, pe teritoriul Moldovei apare armament nou, de ce nu mai există niciun fel de contacte cu Moscova, de ce sunt lăsați acolo, în voia sorții, peste 250 mii de conaționali de-ai noștri.

Vizitând diferite regiuni ale micii noastre țări, am constatat că oamenilor le este frică nu de amenințările din partea Rusiei, ci de acțiunile autorităților care ar putea s-o provoace. Se creează impresia că luând anumite decizii, guvernanții noștri par a nu auzi îndemnurile permanente de a nu arde podurile și de a reveni la dialog.

Un asemenea îndemn – a fost declarat de către purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei, practic, concomitent cu „sinceritatea” doamnei Sandu: „Republica Moldova nu trebuie să vadă o amenințare din partea Federației Ruse, ar fi mult mai bine de identificat relații bune”.

Dar, se pare, că nu vom reveni la bunul simț și la normalitatea de odinioară, ci vom avea aceleași gaze naturale rusești, doar că prin Polonia și de trei ori mai scumpe  Iată, într-o asemenea lume ne propun să trăim președintele și partidul său PAS, victime fiind propriul popor.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă