PSRM

04 aprilie 2019

Expert: Poziționarea în opoziție a surzilor nu este benefică nici pentru un partid

Liderii blocului politic „ACUM” își declară în mod constant pachetul de legi privind dezoligarhizarea Moldovei, însă, de fapt, majoritatea acestor documente sunt simple declarații care nu vor schimba starea lucrurilor în țară.
De aceasta este convins Fadei Nagacevschi. Expertul consideră că, pentru a promova pachetul propus de blocul “ACUM”, cel puțin parțial, liderii blocului trebuie să intre într-un dialog real și deschis cu alte fracțiuni parlamentare, transmite a-tv.md.

Din cele menționate de Fadei Nagacevschi, prima și cea mai importantă solicitare a liderilor blocului “ACUM”, este adoptarea unei declarații politice conform căreia Moldova este un stat capturat. În acest sens, Nagacevschi a reamintit că au fost deja făcute declarații politice similare, însă nu a existat niciodată un efect juridic real din partea acestora, la fel cum nu a existat un efect politic și juridic din crearea comisiilor parlamentare de anchetă.

“Ei propun crearea a trei comisii parlamentare de anchetă, dar care nu vor dispune de setul necesar de instrumente, deoarece comisiile parlamentare de investigație nu au dreptul de a aplica pedeapsa penală. Cîte comisii de investigație de acest tip am avut noi? Și dacă îmi ve-ți numi măcar una, ale cărei rezultate au avut cel puțin un efect asupra situației politico-juridice din Republica Moldova, voi fi foarte fericit, dar nu am avut astfel de situații”, a spus avocatul PSRM, Fadei Nagacevschi.

O altă propunere a blocului politic “ACUM” este respingerea actualului sistem electoral mixt, dar nu în favoarea celui vechi proporțional care a existat în țară pînă în 2017, dar în favoarea unui nou, modificat. Cu toate acestea, potrivit lui Nagacevschi, schimbarea sistemului electoral va dura mult timp, deoarece va fi necesară obținerea unui feedback de la Comisia de la Veneția cu privire la acest proiect. Prin urmare organizarea alegerilor parlamentare anticipate care, în această situație reprezintă una dintre opțiunile posibile, poate fi întîrziată pe un termen de timp nedeterminat.

“Ei propun ca pe listele de partid să fie incluse cel puțin 2/3 dintre persoanele care reprezintă toate unitățile administrativ-teritoriale de nivelul doi. Dar nu se specifică că aceste persoane ar trebui să se regăsească printre primii pe listă. Lista de partide este formată din 105 persoane, iar acești reprezentanți ai unităților administrativ-teritoriale de nivelul al doilea pot fi, pornind de la numărul 70 și în jos. Adică, aici există populism în mod evident”, a declarat avocatul PSRM, Fadei Nagacevschi.

Analizînd pachetul de dezoligarhizare prezentat de blocul “ACUM”, avocatul a spus că Maia Sandu și Andrei Năstase cer demisia lui Bogdan Zumbreanu din funcția de șef al Centrului Național Anticorupție, explicînd decizia sa prin faptul că au existat încălcări în timpul numirii la această funcție.

“Problema constă în faptul că, ei motivează această cerere, precum că el nu era compatibil cu funcția, încă în momentul numirii. Cu toate acestea, momentul numirii sale s-a consumat. Și în această situație, în nota informativă a documentului propus, este necesar să se argumenteze – ceea ce Zumbreanu a făcut de la numirea sa pînă în prezent, pentru a explica și legitimiza cumva decizia privind demisia sa din funcția de șef al CNA. Pentru că, dacă motivați necesitatea demisiei sale prin unele rapoarte care au apărut înainte de numirea sa, Curtea Constituțională anulează această hotărîre din motiv că este neconstituțională. Pentru că, nu poți concedia o persoană “по беспределу”, (în mod abuziv)”, a spus avocatul PSRM, Fadei Nagacevschi.

Este demn de remarcat faptul că, vice-președintele Platformei DA a fost de acord cu Fadei Nagacevschi, că nu se merită demiterea unor funcționari publici în mod abuziv, căci, acest lucru necesită o bază juridică solidă, dar, totuși după dorință este posibilă și modificarea legislației în vigoare.

“Eu sunt de acord cu domnul Nagacevschi, că demiterea, de dragul demiterii, este un act ilegal și anticonstituțional. Este necesar de văzut care sunt reglementările legale care prevăd numirea sau destituirea unui sau altui fincționar public. Dar, teoretic, poate fi schimbată și legea pe baza căruia a fost numită persoana în funcție”, a spus vice-președintele Platformei DA, Stanislav Pavlovschi.

În concluzie, invitații emisiunii «Reflector analitic», au ajuns la concluzia că pentru a-și promova ideile și propunerile este necesar să se inițieze un dialog și să se înceapă procesul de negociere, deoarece poziționarea inițială în opoziție a surzilor nu este benefică nici pentru partidul dat, nici pentru alegătorii care au votat pentru acesta.

“Și cum să dezoligarhizăm Moldova? Aici, eu văd o doză excesivă de populism. Evident, pentru comunicare publică este ok, dar problema este de altă natură. În principiu, înțeleg că acestea sunt direcții pentru dezvoltarea ulterioară în care blocul intenționează să se miște și pe care le semnalează altor politicieni. Dar, în acest caz, trebuie să negociați și să spuneți: “Acestea sunt obiectivele noastre, să ne gîndim împreună cum să le realizăm”. Dar pentru asta trebuie să vă așezați la masa de negocieri împreună cu experți, avocați din ambele părți și împreună cu politicienii să căutați și să analizați – ce este permis, ceea ce nu este, pentru fiecare dintre părți, pentru a găsi în cele din urmă soluțiile legale potrivite pentru obiectivele stabilite de politicienii din Republica Moldova”, a declarat Nagacevschi.

„Am impresia că blocul ACUM nu dorește să fie în compania liderilor PSRM și PDM și nu dorește să facă parte din guvernare. Cu tot respectul față de blocul ACUM, nu cred că au o intenție serioasă să facă parte din guvernare și tot ceea ce au făcut pînă acum au fost doar perdele de fum pentru a explica refuzul lor la dialog”, a afirmat politologul Corneliu Ciurea.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă