PSRM

19 iulie 2019

Ion Ceban: Contrabanda este o crimă, care nu poate fi comisă fără „suport” și care nu are argumentare

Contrabanda este o crimă și nicio argumentare, de oricare tip, că ar fi suplinit, într-un fel sau altul, venitul la buget, nu poate avea rezonabilitate în acest sens. Despre acest lucru a declarat de la tribuna din parlament, vicepreședintele, Ion Ceban.

“Sunt bani negri! Ce înseamnă asta în contextul unor crime transfrontaliere? Asta înseamnă criză de imagine, pe de o parte, pentru țara unde aceste lucruri se produc. Vreau să vă amintesc că pînă la o anumită perioadă, contrabanda pe acest segment – prin magazinele duty-free – nu a fost observată. Practic, acest fenomen a fost contracarat. Și acum, cînd aflăm că 10 miliarde de țigări anual, prin această portiță pleacă în altă parte – este trist. Criza de imagine, generează criza de credibilitate. În aceste circumstanțe, statul pierde din potențialul său de comunicare dar și atragere a investițiilor, a banilor din exterior și multe altele care sunt necesare statului”, a spus el.

Socialistul și-a exprimat încrederea că această crimă nu putea fi făcută fără suportul cuiva, mai cu seamă că este vorba despre tranzacții și volume enorme.

„Înseamnă că aici, în parlament, cu excepția lui Șor și cei asemenea lui mai sunt persoane care au votat foarte clar modificarea legislației. Ceea ce semnifică că mulți dintre cei prezenți în sală sunt coparticipanți. Astfel de lucruri nu se întîmplă dacă nu este “acoperire” la Guvern, MAI, la frontieră, la Ministerul Finanțelor etc. Și noi știm sau presupunem cine sunt acești oameni. Dacă sunteți gata să cereți iertare pentru fapta voastră, aceasta nu înseamnă că vinoveții nu trebuie pedepsiți. Vreau să solicit organelor abiltatea să efectueze o analiză amplă a acestei situații și sper  să aud de la procuror spunîndu-ne cine se face vinovat și cînd persoana dată va răspunde pentru faptele comise. De asemenea, aș dori să aud răspunsuri și la alte întrebări legate de contrabandă, corupție, trafic etc. Haideți împreună să facem regulă la noi acasă și să nu căutăm argumentare pentru cazurile de contrabandă”, a spus el.

Este demn de remarcat faptul că astăzi, în două lecturi, Parlamentul a decis că magazinele duty-free din Transnistria vor fi închise.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă