PSRM

24 iulie 2019

(INTERVIU) ION CEBAN: OAMENII AU MARI AŞTEPTĂRI DE LA NOUA GUVERNARE ŞI NOI TREBUIE SĂ NE RIDICĂM LA NIVELUL ACESTORA

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, vicepreședintele Parlamentului, Ion Ceban a vorbit despre noua calitate, de ce este responsabil, funcționalitatea noii majorități parlamentare, despre comportamentul opoziției, dacă va candida la Primăria capitalei, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle. Ceban, v-ați acomodat în funcția de vicespeaker?

I.C.: Nu ştiu dacă  expresia „a te acomoda” este relevantă în contextul activităţilor pe care le desfăşor împreună cu colegii. Avem şedințe de dimineață pînă seara, suntem implicaţi plenar în activitatea legislativă şi, după cum vedeţi, agenda noastră e supraîncărcată. Plus toate cele pe care le realizam anterior tot trebuie să le facem tîrziu peste program. Aşa că, abia de reuşim să facem faţă la enormului volum de lucru pe care-l avem de efectuat – nu ştiu dacă putem vorbi şi de careva acomodări.

T.: Există o distribuire a responsabilităților între vicespeakeri? Dacă – da, ce intră în responsabilitatea Dvs.?

I.C.: Da, există o distribuție foarte clară. Este vorba, în primul rînd, de acele comisii parlamentare permanente. Mie îmi revine coordonarea comisiilor ce au tangenţă cu domeniul social: protecția socială, educația etc. Sunt domenii pe care am pretenţia să spun că le cunosc foarte bine, inclusiv în virtutea activităţilor desfăşurate anterior la nivelul Parlamentului, Guvernului sau a Consiliului Municipal Chişinău.

T.: Cum calificați funcționalitatea noii majorități parlamentare?

I.C.: Eu cred că, la momentul de față, lucrăm bine. Chiar dacă undeva apar disensiuni, noi, prin comunicare, le depăşim. Consider că evenimentele din ultima perioadă au oferit o oportunitate extraordinară pentru RM. S-a deschis o fereastră de oportunități, dacă vreți, şi acum trebuie să acţionăm prompt pentru a normaliza starea de lucruri în țară, pentru a stabiliza situaţia, a face ca instituțiile să devină funcționale, să obţinem mijloace financiare suplimentare pe interior, dar şi din exterior pentru a le investi în bunăstarea cetățenilor. Deci, dacă o să ne ajungă voință politică și minte, cred că vom face multe lucruri bune. Avem o șansă unică în acest sens.

T.: Ce puteți spune despre comportamentul opoziției?

I.C.: Opoziția trebuie să fie combativă – aceasta e o garanţie şi o condiţie obligatorie în democraţie. Cu cît  mai combativă e opoziţie, cu atît mai atentă e la ceea ce face guvernarea, ceea ce în final determină eficienţa oricărei puteri. Noi sperăm că vom avea o opoziţie combativă , dar nu una care să umble cu ameninţări sterile şi cu trucuri de PR ieftin.

T.: Ce subiecte prioritare figurează pe agenda noii majorități parlamentare?

I.C.: În primul rînd, acum cred că trebuie să ne clarificăm cu tot ce ține de rectificarea bugetului, cu politicile care urmează să fie aprobate pînă la finele anului. Așteptăm ca în acest sens să vină Guvernul cu poziția sa, după analiza amplă pe care au făcut-o și după acele discuții pe care le-au avut peste hotare, inclusiv la nivelul UE, dar și țărilor membre ale UE. De cealaltă parte, știți că dl Președinte a inițiat unele discuții în ceea ce ține de relaţiile cu Federaţia Rusă. Asta ar fi în regim prioritar.

În al doilea rînd, evident că trebuie să vedem cum facem ca alegerile locale să fie maximal corecte și democratice și să participăm la ele plenar.

Dar, dincolo de cele menţionate, evident, prioritatea numărul unu rămîne curăţarea tuturor instituțiilor statului de elemente oligarhice, lupta contra corupției și consolidarea, crearea unor instituții care într-adevăr să lucreze pentru oameni.

T.: Va avea în acest an, Parlamentul vacanță sau nu? Se aud diferite informații că veți lucra și în august.

I.C.: Da, Parlamentul va lucra și în august. Probabil va fi o perioadă de o săptămînă şi jumătate, între 1 și 12 august, în care ar putea să existe o pauză. Nu cred că pentru toți, dar cam acesta este planul. Repet: avem mult de lucru, de aceea nu ne putem permite luxul unor vacanţe de durată. Oamenii au mari aşteptări de la noua guvernare şi noi trebuie să ne ridicăm la nivelul acestora.        

T.: Credeți că e posibil ca, componentele coaliției de guvernare să semneze un acord pentru alegerile locale, cum a sugerat Președintele Dodon?

I.C.: Eu cred că noi putem să ne înțelegem, în primul rînd, în ceea ce ține de comunicarea politică. Părerea mea este că unele modele testate deja la nivel central, putem să le aplicăm și la nivel local. Dar ar putea să existe un acord, nu neapărat formalizat, adică în formă scrisă, care să prevadă ce şi cum facem ca lucrurile să devină mai bune pentru toată lumea. Trebuie să fim conştienţi de faptul că putem face faţă aşteptărilor mari pe care le au cetăţenii numai dacă vom avea o minimă stabilitate. E o premisă absolut necesară pentru a ne putea mişca înainte. Şi dacă vom înţelege cu toţii acest lucru, vom acţiona corespunzător. Şi nu mă refer aici neapărat la alegerile locale, ci la situaţia politică, în general, la evoluţia ei în continuare.

T.: Cînd va începe PSRM pregătirea de alegerile locale generale?

I.C.: Noi întotdeauna suntem în pregătiri pentru următoarele alegeri. Muncim nu doar în campania electorală –  facem multe lucruri importante şi pînă la campanie. Avem o echipă foarte bună din toate punctele de vedere, suntem în contact permanent cu cetăţenii, identificăm problemele reale, acţionăm în vederea soluţionării lor etc. Toate acestea reprezintă cel mai bine un partid şi sunt cele mai bune pregătiri de orice alegeri.

Dacă însă vă referiţi la activităţile specifice campaniei electorale, ele vor fi demarate la etapa prevăzută de legislaţia în vigoare. Legea e lege pentru toţi şi ea trebuie respectată, indiferent de situaţia politică care se creează într-un moment anume.

T.: Dvs. veți candida la Primăria capitalei?

I.C.: Este o decizie care ţine nu doar de mine, ci şi de echipa din care fac parte. Dacă va decide partidul că sunt cea mai potrivită candidatură, voi candida.

T.: Pe ce rezultat mizează PSRM în alegerile locale generale?

I.C.: Cred că putem înregistra un rezultat foarte bun. Noi cunoaştem problemele fiecărei localităţi, avem soluţii pentru fiecare din ele şi acum e important să reuşim să convingem cît mai mulţi oameni că oferta noastră electorală este cea mai profesionistă, cea mai bună. În genere, speranţa noastră este că alegerile locale generale vor fi o competiţie a platformelor electorale şi a soluţiilor pentru problemele oamenilor. Căci numai în acest caz vom putea vorbi de un nivel avansat de prosperitate pentru cetăţeni şi de o dezvoltare autentică a ţării noastre, Republica Moldova. 

T.: Vă mulțumim.

Andriana Cheptine

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă